Matklubbens Topplista

onsdag, september 23, 2009

Kvällens middag


Liten förättssallad med lufttorkad skinka, fetaost och kokta rödbetor.

Tomat- och apelsinsoppa

3 scharlottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
2-4 msk olivolja
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
1 frp passerade tomater
2 tomater, skållade, skalade, ta ur kärnhuset och hacka tomaterna i mindre bitar
3 apelsiner saft av en halv och skinnfria klyftor av resten
1 ½ msk vitvinsvinäger
1 msk socker
salt och vitpeppar
Bryn löken i oljan ett par min utan att de får färg.
Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningen.
Tillsätt tomaterna, vinäger, socker, salt och peppar.
Koka upp och låt koka i 15 min.
Lägg sist i apelsinklyftorna.
Smaka av tillsätt eventuellt mer vinäger, salt eller peppar.

Soppan ska vara syrlig och ganska stark.
Tips! Gör skinnfria apelsinklyftor så här:
Använd en vass kniv och skala apelsinen så att den vita, yttre hinnan följer med skalet. Skär sedan ut klyfta efter klyfta mellan hinnorna, så att de blir skinnfria.

2 kommentarer:

Katarina sa...

Ja, vad bra att receptet på soppan dyker upp. Visst var den den vi fick?

Åsa sa...

Ja, det var det.
Trodde faktiskt att jag hade lagt upp det tidigare.