Matklubbens Topplista

söndag, september 20, 2009

Söndag middag Pippi på Örter


Örtbakad kyckling med Tabouleh

4 kycklingfiléer

Örttäcke
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 rejäl handfull av vardera:
storblading persilja, dragon och basilika
färska, hackade

Lägg kycklingen på ett fat.
Kör ganska grovt alla ingredienser till örttäcket i en mixer.
Häll blandningen över filéerna,
vänd den så att den täcks ordentligt.
Låt marinera
i
minst
30 minuter
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt en grill eller grillpanna bli rykande het
och lägg kycklingen i.
Det ska fräsa ordentligt.
Grilla i ca 3 minuter tills den får färg,
vänd och grilla på andra sidan.
Sätt in kycklingen i ugnen i ca 15 min
eller tills de är färdig
med klar köttsaft
(72 grader med en köttremometer)

Min version av Tabouleh

2 dl quinoa
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 dl finhackad bladpersilja
½ dl finhackad mynta
2 mogna tomater, skållade och skalade
1 röd lök
½ huvud romansallad
Dressing:
1 tsk saltsvartpeppar ur kvarn
1 dl pressad citron
½ dl olivolja
Tabouleh eller Tabbooleh är en välkänd örtsallad som är nyttig, smaklig och inte minst väldigt härlig i konsistensen. I väst gör man ofta versioner med mycket bulgur och mindre persilja.
I ursprungslandet Libanon är det tvärtom: där är denna nationalsallad riktigt grön och örtig, och så är också det här receptet.
Rygga inte för den stora mängden persilja.
Det ska så vara.
1. Koka quinoan i vattnet med buljongtärning i ca 10 min.
2. Rör ihop salt, peppar, citron och olivolja till en homogen dressing.
3. Hacka persilja och mynta. Skär tomaterna i små tärningar. Finhacka löken.
4. Blanda persilja, mynta, tomat, lök, quionoa och dressing i en stor salladsskål.

Garnera med romansalladsblad runtom.

Smaka av och servera till kycklingen.

Inga kommentarer: