Matklubbens Topplista

måndag, september 14, 2009

Förmiddagsmål


Morotsstavar, päron, 10 sötmandlar och en kopp grönt te.

Mandelträdet kan bli upp till åtta meter högt och blommar från februari till april med tre till fem centimeter stora, vita eller vitrosa blommor. De slår ut strax efter lövsprickningen, ofta ymnigt.
Mandelträdet är till storlek, form och blad likt sin nära släkting persikan men har kala blad. Mandelträdets stenfrukt skiljer sig från persikans genom att den är torr och inte större än sex centimeter.
Frukten är grågrön och lika luden som persikan. När frukten mognar sju till åtta månader efter blomningen torkar den ihop och öppnar sig, så att fröet inuti kan falla till marken.
Mandlar är fantastiskt nyttiga, se bara här på näringsinnehållet.

Energi: 595.1kcal/2490.1kJ
Vatten: 4.4g
Protein: 20g
Fett: 52g varav mättat: 4.93g, enkelomättat: 33.9g, fleromättat: 11g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 13.3g, varav sockerarter: 6.6g
Fibrer: 7.2g
Vattenlösl. vitaminer:
Folat: 59mcg,
Niacin: 3.4mg, B2: 0.78mg, B1: 0.21mg, B6: 0.11mg
Fettlösl. vitaminer:
Karoten (A-vit): 120mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 24mg
Mineraler:
Fosfor: 520mg, Järn: 5.2mg, Kalcium: 265mg, Kalium: 730mg, Magnesium: 280mg, Natrium: 11mg, Selen: 2mcg, Zink: 3.3mg
Källa: Livsmedelsverket

Inga kommentarer: