Matklubbens Topplista

torsdag, september 24, 2009

Dagens middag



Blomkålsgratäng med bräckt skinka och
varm tomat- lök- och sparrissallad
med
örtdressing

Gratäng
25 g smör
25 g bovetemjöl
3,5 dl mjölk
50 g emmentaler eller annan god ost som man har hemma
1 blomkåls huvud
salt och peppar
lite riven muskotnöt

Tillagning:
Gör en mjölklump av smör och mjöl. Värm upp mjölken och tillsätt lite av mjölklumpen i taget. När blandningen är tjock nog, tillsätts hälften av osten, och sedan får såsen svalna.

Dela blomkålen i mindre bitar och ånga den tills den är nätt och jämt mjuk. Lägg blomkålen i ugnsfasta portionsformar och häll över vitsåsen. Strö över riven muskotnöt och resten av osten på toppen.

Gratinera i en varm ugn på 180°C i 20 min.

Sallad
tomater 1 per person skuren i klyftor
1 röd lök, tunt skivad
sparris

Börja med att slunga löken i en stekpanna i lite olja eller smör
tillsätt sparris och tomater och låt de stekas med en stund så att de ljummas men behåller formen
Örtdressing
mixa basilika med olivolja tillsätt italiensk salladskrydda och lite salt

Bräck rökt skinka, för den som vill.

Källa: www.recept.se

Inga kommentarer: