Matklubbens Topplista

fredag, september 11, 2009

Kvällens middag

Blir en riktig festmiddag med Camilla och Fanny som middagsgäster.
Vi börjar med en förrättstallrik med små aptitretare.
Så här hade jag ambitionen att det skulle bli, men tiden räckte inte till,
så det blev
VB- paj med goda charkuterier istället.


Efter det blir det kycklingspett med potatisrulle och sallad




Desserten bli äppelmuffins med toscatäcke och färska hallon och en klick grädde.

Knäckäppelkakor

Till 8 kakor
1 syrligt äpple, 2 dl tärnat
3 msk smält smör
1 medelstort ägg
3/4 dl socker
3 msk vispgrädde
1 3/4 vetemjöl (100 g)
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk vaniljsocker

Mandelknäck
3 msk smör
3 msk sirap
50 g mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ ut 8 dubbla muffinsformar på en plåt.
Skala och skär äpplet i mucket små tärningar. Smält smöret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda ner smält smör, grädde, mjöl bakpulver, vaniljsocker och slutligen äppeltärningarna.
Klicka ut smeten i formarna och grädda kakorna mitt i ugnen i 15 minuter.
Blanda mandelknäcken i en kastrull och koka den ca 3 minuter till simmig konsistens och tills den börjar få en liten aning färg.
Höj temperaturen till 250 grader. Förddela mandelknäcken generöst över kakorna och "gratinera" dem i övre delen av ugnen 3-5 minuter, tills knäcken lagt sig fint över kakorna och fått en aning färg.

Servera kakorna ljumma med kall vispad grädde eller med mjuknad vaniljglass.

Sen ska vi gå en pubrunda.

Källa: Allt om mat nr 16 2009

Inga kommentarer: