Matklubbens Topplista

lördag, september 12, 2009

Lördagsbestyr


Idag blir det en sväng på stan och bondens egen marknad.
Nästa lördag ska jag stå där och bjuda på mustig vitkålssoppa french style, plus västerbottenspesto på gott tunnbröd.
Så jag ska ragga ihop lite vitkål, lök och VB-ost.
Som betalning ska de få en fikabiljett till Bonncafét.

Vitkål - en gammal välkänd läkeväxt.

I Grekland - för flera tusen år sedan - påstod filosofen Aristoteles att kål hjälpte mot både fylla och baksmälla. Och den romerske senatorn Plato menade att det var tack vare kålen som befolkningen i Rom klarat sig utan läkare i sexhundra år. Kanske överdrev de de båda herrarna något, men vi vet idag att kål verkligen är en nyttig grönsak som har många goda egenskaper - såväl läkande som gastronomiska.

Blommig vitkål? Vitkål är kusin med t ex rovor och raps. Till släkten räknas också blomkål, broccoli och kålrabbi (som är mycket omtyckt i södra Europa). Mycket nära släkt med vitkålen är också förstås rödkålen.Vitkålen är två-årig. Vitkålshuvudet bildas redan första året. Om man låter huvudet vara kvar i landet över vintern så kommer det under följande år att växa upp en vitkålsblomma under sommaren. (Om man bor frostfritt i södra Sverige, förstås!)

Vitkål innehåller bl a:
Folacin det behöver vi bl a för att nya röda blodkroppar ska kunna bildas.
C-vitamin - 100 gram vitkål ger oss halva dags-behovet av C-vitamin.
Kalium kan bl a bidra till att sänka för högt blod- tryck.

Vitkålssallader- Amerikansk (Cole slaw)
Strimla vitkålen fint och lägg i en skål med isvatten ca 1 timme.
Ta upp, torka av och rör ned en dressing av lika delar majonnäs och chilisås.
Krydda med salt och peppar.

- Indisk (Vitkål indienne)
Smält smör i en wok och blanda ned strimlad vitkål och fint skivad gul lök.
Tillsätt 1 tsk hackad ingefära, 1 tsk gurkmeja, 1 msk paprikapuler, 1 tsk salt, 1 tsk curry och saften av 1 citron.
Låt bryna långsamt i ca 30 min.
Så nu är det bara ut och köpa hem färsk vitkål.

2 kommentarer:

Ida sa...

åh mums! jag ska prova att göra sån där indisk :)

Mami sa...

den är jättegod och passar som tillbehör till jättemånga rätter.