Sötpotatis, morötter och röd paprika.
Mango, russin, chili, vaniljpulver, jag saknade svarta oliver, men orkade inte cykla till affärn bara för det.
Apelsin-citronsaft + vinäger.
Kyckling med apelsin, kanel, äpple och tranbär hur gott som helst.
Rotfruktssalsa
2-4 portioner
1 liten sötpotatis, skalad och skuren i små tärnignar
1 morot, tvättad och skuren i små tärningar
1 röd paprika, skuren i tunna strimlor
1 mogen mango, skalad och skuren i små tärningar
1 dl svarta oliver, halverade
1 dl sultanrussin
1 röd chilifrukt, mycket fint skuren med eller utan kränor. Akta ögonen
1 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
½ dl apelsinjuice, nypressad eller osötad
1 knivsudd vaniljpulver, inte att förväxla med vaniljsocker
en näve hackad, bredbladig persilja
Sötpotatis, morötter och paprika läggs i kokande vatten ca tre minuter.
Häll av vattnet i ett durkslag och kyl av med rinnande kallt vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt innan grönsakerna läggs i en skål och de övriga ingredienserna blandas i.
Salsan blir bäst om den får dra några timmar, eller över natten.
Gott till fisk eller ljust kött. Kan även förvandlas till en räksallad genom att tillsätta tinade räkor eller räkor i saltlake, till lunch eller som förrätt.
Den smakar också himmelskt med avokado.
Solkyckling
3-4 portioner
4 kycklingfileér, från ekologiska eller frigående kycklingar.
1 apelsin
1 tsk kanel
½ tsk grönt tepulver
kallpressad extra ljungfru kokosolja
Rotfruktssalsa
2-4 portioner
1 liten sötpotatis, skalad och skuren i små tärnignar
1 morot, tvättad och skuren i små tärningar
1 röd paprika, skuren i tunna strimlor
1 mogen mango, skalad och skuren i små tärningar
1 dl svarta oliver, halverade
1 dl sultanrussin
1 röd chilifrukt, mycket fint skuren med eller utan kränor. Akta ögonen
1 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
½ dl apelsinjuice, nypressad eller osötad
1 knivsudd vaniljpulver, inte att förväxla med vaniljsocker
en näve hackad, bredbladig persilja
Sötpotatis, morötter och paprika läggs i kokande vatten ca tre minuter.
Häll av vattnet i ett durkslag och kyl av med rinnande kallt vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt innan grönsakerna läggs i en skål och de övriga ingredienserna blandas i.
Salsan blir bäst om den får dra några timmar, eller över natten.
Gott till fisk eller ljust kött. Kan även förvandlas till en räksallad genom att tillsätta tinade räkor eller räkor i saltlake, till lunch eller som förrätt.
Den smakar också himmelskt med avokado.
Solkyckling
3-4 portioner
4 kycklingfileér, från ekologiska eller frigående kycklingar.
1 apelsin
1 tsk kanel
½ tsk grönt tepulver
kallpressad extra ljungfru kokosolja
1 grönt äpple
1½påse torkade tranbär, Icas egna är de enda utan tills. socker jag hittat hittills.
havssalt och nymalen svart-eller vitpeppar
Blanda kanel och grönt te med 2 tsk kokosolja, låt burken stå framme, eller i lite varmt vatten så blir den mjuk och gnid in kycklingen med oljablandningen.
Salta och peppra.
Bryn fileérna på vardera sidan i kokosolja. Lägg över i en ugnsfast form.
Skär apelsinen i tunna skivor och lägg på varje kycklingfilé.
Skär äpplet i små tärningar, strö över tillsammans med tranbär.
Sätt in formen i 175 grader i ca 15 min.
Servera med quinoa och rotfruktssalsan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar