Crostini med bondbönor och parmesanost
Antal portioner: 4
800 g
800 g
bondbönor
4 skivor
lantbröd
1/2 dl
olivolja
olivolja
150 g
parmesanost
CITRONÖRTKRÄM
1 1/2 dl
creme fraiche
1/2 dl
blandade örter efter smak
finrivet skal från
1
citron
salt
Sätt ugnen på 275 grader.
Sprita bönorna och förväll dem ett par minuter i lättsaltat vatten.
Spola med kallt vatten så att de svalnar lite och kläm sedan försiktigt av skalen, ungefär som när man skållar mandel.
Rosta bröden i ugnen några minuter så att de får fin färg. Droppa oljan över dem.
Rör ihop krämen och fördela den på brödskivorna.
Spola med kallt vatten så att de svalnar lite och kläm sedan försiktigt av skalen, ungefär som när man skållar mandel.
Rosta bröden i ugnen några minuter så att de får fin färg. Droppa oljan över dem.
Rör ihop krämen och fördela den på brödskivorna.
Skeda upp bönorna och hyvlad parmesan ovanpå cremen.
För den som vill, servera med lufttorkad skinka, supergott.
Bondbönor är en baljväxt, liksom linser och ärtor.
Baljväxter ger protein, järn, kalcium och b-vitamin.
Bondbönor och andra bönor innehåller ett protein som kan störa näringsintaget i magen.
Det heter lektiner och klassas som giftigt.
Genom kokning bryts det ämnet ner.
Det är viktigt att bondbönor kokas tillräckligt.
Hur länge de skulle kokas var inte lätt att förstå, då råden på koktid varierade mellan 3-15 minuter. Jag kokade bondbönorna spritade i 10 minuter och mår bra.
Bondbönorna är lite pyssliga.
De skal spritas, kokas, skalas...
Jag började med att sprita dem - det vill säga öppna ärtskidan och ta ur bönorna. Sedan kokade jag bondbönorna i 10 minuter i osaltat uppkokt vatten för att sedan sila av vattnet och kyla dem med kallt vatten. Därefter ska de skalas igen.
Fram kommer de vackert gröna bönorna.
Klart!
Sedan är det bara äta dem som de är, stuva, mosa eller fräsa dem.
2 kommentarer:
Nu vet jag vad jag ska göra med bondbönorna jag inte använde till papardellen!
det här var huuur gott som helst!
Skicka en kommentar