Matklubbens Topplista

tisdag, september 01, 2009

Laxspett med grönkålscappucino och muskotgnocchi



Ingredienser
Antal portioner 4
Laxfilé (utan skinn) 400 gram
Stjärnanis 2 stycken
Matolja 1 msk
Salt & peppar

Träspett

Cappucino:
Grönkål (färsk) 250 gram
Schalottenlök 1 styck
Vitlök 1 klyfta
Vitt vin (12%) 0,5 dl
Vatten 5 dl
Fiskfond (konc) 1,5 msk
Matlagningsgrädde 1 dl

Smör till stekning

Muskot
Lime 1 styck
Standardmjölk 2 dl

Gnocchi:
Potatis (mjölig sort) 250 gram
Ägg 0,5 styck
Vetemjöl 0,5 dl
Muskot (mald) 2,5 tsk
Salt & peppar

Tillagning
Cappucino:
Grovskär grönkålen. Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp smör i stekgryta. Fräs kål och lök någon. Krydda med muskot. Tillsätt vin och låt småkoka i någon minut.

Häll på vatten+fond och låt sjuda i 20 min. Tillsätt grädde och låt sjuda i 10 minuter.
Mixa grönkålsblandningen helt slät. Smaka av med salt. peppar och limejuice*).

Gnocchi:
Skala, koka och pressa potatis. Rör ihop potatis med ägg, vetemjöl och muskot till en smet. Salta och peppra.
Rulla till 1 cm tjocka rullar på mjölat bord. Skär i 1/2-cm bitar. Tryck till med gaffel*)

Lax:

Skär laxen i kuber och trä på spett. Mortla/krossa anis. Blanda med lite olja. Pensla oljan på laxen. Salta och peppra*).

Före servering:

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Koka gnocchin i 5 min.

Stek laxspetten i panna i ca 1/2 minut på var sida.

Värm upp mjölk och mixa till skum. Toppa grönkålsblandnigen med skum.
Servera grönkålscappucinon i en kopp med muskotgnocchin. Lägg laxspetten ovanpå.

Kommentar
*) så här långt kan rätten förberedas.

Det går bra att köpa färdiga gnocchi för att förenkla.

Källa:menyse.com

Inga kommentarer: