Matklubbens Topplista

lördag, september 20, 2008

Injera - syrad pannkaka

De här pannkakorna kommer från Etiopien och Eritrea. Egentligen görs de på ett mjöl gjort på sädesslaget tef. Kommer du över sådant mjöl blir pannkakorna ännu godare. Smeten ska jäsa två dygn för att få rätt luftighet.

Antal portioner: 6
Ingredienser
1.25 l ljummet vatten
25 g färsk jäst
1 l (½ kg) mjöl, 4 sädesslag
Gör så här
1. Häll vattnet i en stor skål. Smula ner jästen och rör runt så att den löses upp. Blanda i mjölet och rör runt med en slev så att det inte är kvar några klumpar.
2. Låt smeten jäsa ett dygn i rumstemperatur. Rör om igen och låt jäsa ytterligare ett dygn.
3. Ös bort vattnet som samlats överst i skålen (spara eventuellt lite till senare spädning). Rör om. Smeten ska vara som en något tjockare pannkakssmet.
4. Värm en gjutjärnspanna eller teflonpanna (som det finns lock till) så att den blir het. Lägg i en slev med smet. Grädda som en pannkaka men bara på ena sidan. När den nedåtvända sidan har börjat stelna, lägg på locket en kort stund.
5. När pannkakan börjar vika upp sig i kanten lyfter man försiktigt ur den med händerna och låter den kallna på en kökshandduk. Sedan staplas pannkakorna på en tallrik med en handduk över. Man kan äta dem rumstempererade, lätt uppvärmda eller riktigt varma.
6. En pannkaka läggs på var och ens tallrik och sedan lägger man upp små högar av grytor, röror och keso direkt på injerapannkakan. Rätten äts med händerna genom att man använder bitar av pannkakan som sked eller så virar man in grytorna i pannkakan och äter som klämma.


Förslag till fyllningar


Zilzil alecha
Det här är ett etiopiskt och eritreanskt långkok där nötkött sjuds i en mald eller mixad paprikasås. Rätten är speciell i sin kombination av den lite omogna, gräsiga smaken av grön paprika, nötköttets något söta karaktär och alla de aromatiska kryddorna. Mest genuin blir den om man använder ghee - ett slags skirat smör som säljs i de flesta orientaliska livsmedelsbutiker. Eller gör din egen.

Ingredienser till 6 personer
3 st gröna paprikor

1 st grön stark chilifrukt, exempelvis serrano

3 st finhackade vitlöksklyftor

1.5 msk finhackad färsk ingefära

0.5 msk gurkmeja

0.5 tsk mald kardemumma

2 tsk saltvitpeppar ur kvarn

0.5 dl rött vin

1 kg högrev

1 dl ghee eller skirat smör

2 st stora finhackade rödlökar

Gör så här
1. Grovhacka två av paprikorna. Lägg dem i en mixer tillsammans med urkärnad chili, vitlök, ingefära, gurkmeja, kardemumma, salt, vitpeppar och rött vin. Mixa tills det blir en slät puré.
2. Skär den återstående paprikan i långa, tunna strimlor och lägg undan. Skär även köttet i långa, tunna strimlor (cirka 5 x 1 centimeter).
3. Hetta upp hälften av fettet i en stekgryta och bryn köttstrimlorna noga. Lägg undan köttet på en tallrik så länge. Häll det överblivna stekfettet i en kopp vid sidan om.
4. Torka ur grytan. Fräs löken på låg värme utan fett under omrörning i cirka 5 minuter.
5. Ta fettet i koppen och resten av matfettet och ös ner i grytan. När det hela blir riktigt hett, lägg i paprikastrimlorna. Låt dem stekas i 2 - 3 minuter, tills de mjuknar.
6. Ös ner purén och köttstrimlorna (även köttsaften som runnit ur dem). Blanda runt. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är mört. Det tar ungefär 1timme.
7. Servera med injerapannkakor, ris eller couscous.


Tips
Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Marockansk kycklinggryta

Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 1 tim 20 min
Färdigt på: 1 tim 30 min
Ingredienser 6 personer
800 g kycklinggrytbitar

1 burk krossade tomater

1 st röd chili

0.5 st paprika

0.5 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 st morot

1 st selleri

0.5 st zucchini

1 dl vatten

1 st buljongtärning

1 st apelsin

1 påse torkad frukt, till exempel russin, aprikos och plommon

2 msk marockansk tomatsås eller marockansk krydda

1 knippe färsk persilja

Gör så här
1. Skala löken, moroten och vitlöken och hacka alla grönsaker.
2. Stek kycklingen i smör i en stekpanna och häll i grönsakerna när kycklingen har fått en fin stekyta. Tillsätt sedan vatten, krossade tomater, buljongtärningen och kryddor eller marockansk tomatsås.
3. Pressa i saften av apelsinen och lägg i den torkade frukten. Låt koka cirka en timme.
4. Strimla persiljan och häll i.

5.7. Servera med injerapannkakor, ris eller couscous.

2 kommentarer:

Ida sa...

ooo det var ju sånt jag fick äta hos josefs familj. det var dödsgott!

Åsa sa...

Ja det minns jag och det är sjukt gott.
Vi äter det nästa gång du kommer.