Matklubbens Topplista

onsdag, september 17, 2008

Chicken gumbo från New Orleans


Gumbo är en gryta med varierande innehåll (kyckling, fisk, skaldjur), från Cajunköket. Cajun är den franska som talas i delstaten Louisiana, USA. Cajunköket består i allmänhet av krydd­­stark mat. Gumbo Filé är mald sassafras, en lagerbladsvariant. Okra är också en mycket viktig ingrediens i de flesta gumbo grytor.
till 4 pers.
Steg 1:
Paprika (röd-gul-grön) 3 styck
Stjälkselleri 1 stjälk
Gul lök 1 st stor
Rapsolja
Vitt vin (torrt) 1.5 dl
Steg 2:
Kycklingkött (utan skinn) 600 gram
Vatten 7.5 dl
Paprika (röd-gul-grön) 4 styck
1 gul lök
2 vitlökklyftor
Jalapeño (färsk) 2 styck
Krossade tomater 300 gram
Timjan (torkad) 2 msk
Gumbo Filé Powder 2 msk
Tabascosås 4 stänk eller ½ tsk sambal oelek, beroende på hur starkt du vill ha det

Ta bort stjälk, frön och det vita från paprika och jalapeno.
Skala lök och vitlök.
Steg1:
Finskär lök och selleri. Stek dem i olja i en gryta, tills de fått lätt färg.
Häll på vin och låt små­koka tills allt mosat sig i cirka 15 minuter.
Steg2:
Skär paprikorna och löken i större bitar. Strimla kycklingen. Riv eller finhacka vitlök.
Gryta:
Häll alla ingredienser i stor gryta, utom tabasco.
Låt småkoka i 35 minuter.
Smaka av med tabasco eller sambal oelek.
Servera i sopptallrikar ett gott bondbröd.

Inga kommentarer: