Matklubbens Topplista

fredag, september 26, 2008

Ärtsoppa, Yellow Pea Soup två varianter

Den som vill hålla kvar traditionen att äta ärtsoppa på torsdagar, och gillar långkok, har kommit alldeles rätt här! Råvarorna är enkla, och jag kan tänka mig att gula ärtor finns att få tag på nästan över hela världen. Ärtsoppa går utmärkt att frysa in i portionsförpackningar.
Vegetarisk ärtsoppaDu behöver
500 gram (ca 6 dl) gula ärtor
17 dl vatten
1 tsk salt
2-3 gula lökar
minst en tsk timjan (ev mejram)
2 buljongtärningar

Gör så här
Blötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.
Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.
Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.
Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.
Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.
Servera med sötstark grovkorning senap.

Ärtsoppa med fläskDu behöver
ca 350 gram bogfläsk eller rimmat sidfläsk
500 gram (ca 6 dl) gula ärtor
17 dl vatten
1 tsk salt, var försiktig med salt om köttet är salt
2-3 gula lökar
minst en tsk timjan (ev mejram)
2 buljongtärningar

Gör så härBlötlägg ärtorna, minst 4 timmar, gärna över natten.
Skölj ärtorna noga och koka upp dem med vattnet och salt. Skumma av.
Skala och skär löken i klyftor och tillsätt dem.
Lägg i hela köttbiten och låt den koka med soppan hel.
Tag upp köttet när det är mört (det kan de vara innan ärtorna är klara). Skär det i tärningar och lägg i det igen när soppan kokat färdigt.
Koka ärtorna mjuka, det tar ungefär en timme, lite beroende på hur länge du blötlagt dem innan, och på ärtornas lagringstid.
Tillsätt buljong och kryddor. Smaka av och späd med lite mer vatten efter tycke och smak.
Knäckebröd som tilltugg passar alldeles utmärkt. Senap är ett måste till en riktig ärtsoppa, servera med sötstark grovkorning senap. Punchen får vi inte heller glömma!
Dessert
Pannkakor,
jag länkar till den absoluta bästa sidan vad gäller Pannkakor .

Så alla pannkaksälskare varsågod, frossa och njut!

Inga kommentarer: