Matklubbens Topplista

lördag, september 20, 2008

Frestelser av choklad

Min senaste kokbok!
Frossa i läckra recept skapade för verkliga chokladälskare!

Det finns så sjukt mycket gott i denna bok så det finns inte.
Jag kan knappt bestämma vad jag ska börja med men jag fastnade för denna otroliga dessert.
Så det blir den till efterrätt i kväll.
Schwarzwaldrullad.
8-10 portiner
1 tsk olja att smörja formen med, 2 bakplåtspapper
175 g mörk choklad av god kvalité
2-3 msk kirsch eller konjak
5 ägg
2½ dl extra fint strösocker
2 msk florsocker att pudra över
Fyllning:
3½ dl vispgrädde
2-3 msk kirsch eller konjak
350 g färska urkärnade bigaråer eller 400 g konserverade körsbär avrunna och urkärnade
Sätt ugnen på 190 grader, olja en långpanna och lägg i ett bakplåtspapper.
Bryt chokladen i små bitar och smält dem över vattenbad, häll i kirsch och värm på låg värme under omrörning tills blandningen är slät. Ställ den åt sidan.
Vispa ägg och extra fint strösocker i vattenbad till en mycket tjock och pösig smet där vispen lämnar spår efter sig. Lyft skålen ur kastrullen och vispa ner den avsvalnade chokladen.
Skeda över smeten i långpannan och knacka den lätt i arbetsbänken så att ytan blir jämn. Grädda i varm ugn i 20 minuter eller tills ytan känns fast. Passa noga så att den inte bränns, i min ugn räckte det med 15 minuter. Ta ut den ur ugnen pudra över rikligt med florsocker och stjälp genast upp kakan på ett bakplåtspapper. Lyft bort formen och drag av pappret, rulla samman tårtan med det nya pappret. Låt rullen ligga och svalna.
Till fyllningen, vispa grädden tjock rör ner kirsch eller konjac.
Rulla upp kakrullen och bred grädden över den - se till att lämna 5 mm kant.
Strö över körsbären över grädden, rulla försiktigt samman rullen igen och lägg den på ett fat.
Skär skivor vid serveringen.
Sätt ugnen på 190 grader

Inga kommentarer: