Matklubbens Topplista

lördag, september 13, 2008

Lasagne

Ingredienser (4 port.)
Lasagneplattor 10-14 styck, beroende på formens storlek, man kan behöva bryta en del av plattorna för att fylla ut formen, gärna färska lasagneplattor, klipp till så att de passar den form som du tillagar i.
Blandfärs 500 gram
Gul lök 2 st
Vitlök 2 st, mycket finhackade eller rivna
Krossade tomater 500 gram
Fond (konc) 1.5 msk
Oregano 1 tsk
Chilipeppar, paprikapulver och några stänk cayennepeppar
Svart- eller vitpeppar (nymald) 1 krm
Salt 0.5 tsk
Matfett till stekning

Bechamelsås:
Smör 50 g
Vetemjöl 1 dl
Mjölk 1l
salt och lite vitpeppar
Hårdost (riven) 3 dl

Köttfärssås:
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i matfett på medelvärme under ständig omrörning, bränd lök är ingen hit.
Höj till medelhög värme.
Tillsätt köttfärs och bryn den lätt under omröring 5 min.
Finfördela köttet med en trägaffel.
Tillsätt övriga ingredienser som hör till köttfärssåen.
Sätt ugnen på 225°C.
Bechamelsås:
Smält matfett i en kastrull. Vispa ner mjöl och mjölk. Låt småkoka på låg värme i cirka 4 minuter, vispa hela tiden så att det inte bränns. Salta. Riv ost. Tag av från plattan, rör ner 2/3 av osten.
Varva i ungsform ostsås, lasagneplattor och köttfärs. Ostsås underst och överst. Strö över resten av osten.
Sätt in mitt i ugn. Grädda i ca 35 minuter, med färska lasagneplattor ca 20 minuter.

Servera med vitkålssallad eller rårivna morötter.

2 kommentarer:

Joanna sa...

vi gjorde en lasagne utan köttfärs men med cevréost.
men nå så gudens god den blev.

Åsa sa...

Ja det kan jag tänka mig.
Jag har flera olika recept på lasagne, en veg. med ratatouille grönsaker, en med kyckling och en med lax, och alla är lika goda. Nu blev det en vanlig för vi hade så mycket köttfärs i kylen som vi var tvugna att göra något med, men nästa gång kanske vi provar en med
chévreost.