Matklubbens Topplista

måndag, september 08, 2008

Lyxig morotskaka

Ingredienser (4 port.)
Kakan:
225 g morot
skal från en apelsin, väl tvättad
3 stora ägg
1,8 dl rapsolja (ej oliv, ger förmycket smak)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,3 tsk bakpulver
1,3 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel
1 krm salt
100 g svarta russin
Pajform 22- 24 cm i diameter
Smör och ströbröd eller vetemjöl till formen
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
1,5 tsk apelsinsaft
30 g smör
1,2 dl strösocker

Sätt ugnen på 180ºC.
Smörj och bröa en pajform.
Riv morötter.
Riv apelsinskal.
Kaka:
Vispa ägg.
Blanda olja med socker och tillsätt det i äggvispet.
Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel.
Rör ner de rivna morötterna, apelsinskal och ev. russin (tillval).
Häll smeten i formen och sätt in i ugn i 50 min.
Prova med trästicka som skall vara torr när kakan är färdig.
Tag ut och låt svalna.
Glasyr:
Vispa ihop mjukt smör, socker, apelsinjuice.
Rör ner färskost.
Vispa inte för mycket för då blir glasyren vattnig.
Bred glasyr på kakan med bredbladig kniv doppad i hett vatten.
Strö över kanel.

Lite överkurs:
Garnera med syltade apelsinskal.
2 st tjockskalade apelsiner
2 dl vatten
2 dl socker
Strimla apelsinernas skal med en cicelerare (kallas också zestjärn).
Blanchera i lättsaltat vatten.
(Blanchering är en matlagningsmetod där matvaran snabbt kokas i lättsaltat vatten i cirka 1 min och sedan snabbt kyls ner i till exempel vatten med isbitar i ...)
Skölj i kallt vatten.
Koka sedan upp i 2 dl socker och 2 dl vatten tills de blir genomskinliga.

Inga kommentarer: