Jordgubbstårta med vit choklad
Ca 10 bitar
1 pajform, 24 cm diameter
Tårtbotten
7 ägg
350 g mandelmassa
345 g socker
345 g mjöl
Jordgubbs- och yoghurtpannacotta
500 g jordgubbar
195 g socker
500 g vaniljyoghurt
8 gelatinblad
Vit chokladmousse
400 g vit choklad, hackad
200 g grädde
3 äggulor
2 msk socker
5 gelatinblad
500 g grädde
Tårtbotten: Sätt ugnen på 180°. Rör mandelmassan smidig tillsammans med ett av äggen. Tillsätt sockret och resten av äggen. Vispa cirka 10 minuter till full volym. Vänd ner mjölet. Häll upp i en smord och sockrad form. Baka i ugn i cirka 40 minuter.
Jordgubbs- och yoghurtpannacotta:
Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Rensa jordgubbarna. Koka ihop jordgubbarna med sockret. Mixa till en slät puré. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i purén. Blanda i vaniljyoghurten och häll upp i en form som är cirka 20 cm i diameter, frys in.
Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Koka upp grädden. Vispa ihop äggulorna med sockret. Häll grädden över gulorna och häll tillbaks i kastrullen. Värm upp till 85°. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem och den hackade chokladen. Rör till en slät smet. Vispa grädden lätt och vänd ner den i chokladen.
Montering:
Lägg en skiva av tårtbottnen i en springform (24 cm i diameter). Lägg i den frysta jordgubbspannacottan och häll på chokladmoussen. Frys in.
Vid servering: Ta ur tårtan från formen och toppa med rikligt med färska jordgubbar. Slå eventuellt in tårtan i tempererad vit choklad som strukits ut på plastark. Läs mer om chokladtemperering på http://www.simonssons.se/
2 kommentarer:
OH MY GOD! Klart jag vill! Måste komma upp snart med andra ord.
Ja, fast jag hinner nog komma ner före.
Närmare bestämt 10/11, för då har jag ett kvalitetsmöte som jag ska på med jobbet.
Jag ska prata med min chef och höra om jag kan vara ledig ett par dagar i samband med det och passa på och hälsa på dig.
Då kan vi gå ut och äta och kanske shoppa lite.
Vad tror du om det?
Skicka en kommentar