Matklubbens Topplista

onsdag, mars 11, 2009

Isodieten

Det här verkar kanske lite skumt, för en sån som mig, som älskar matlagning och bakning...

Men nu har jag nog hittat den perfekta kombinationen och mängden av mat som kommer att passa, mig ypperligt.

Gi- mat i all ära, men det är svårt att beräkna det glykemiska indexet på livsmedlen.
Det finns böcker att följa men det är så otroligt mycket mat, jag har försökt följa boken en Gi-månad av Fredrik Paulún. Där det finns färdiga handlingslistor till och med. Men varken jag eller Åke är speciellt stora i maten och de middagarna som var beräknade för två räckte till fyra för oss, vi fick helt enkelt inte i oss all maten och då håller inte den planeringen.

Men maten i Isodieten är god och enkel och man behöver inte räkna ut Gi-värden.
Dessutom har de huvudmålet till lunch och en lättare middag, som passar både mig och Åke superbra.

Här är ETT exempel på en lunch som jag verkligen gillar, så här står det i beskrivningen:
"Hann du inte få med dig någon matlåda? Gå in på närmaste matbutik och släng sedan ihop denna goda lunch på fem minuter!"
250 g frukt (2 st)
100 g lättkesella (1 dl)
250 g keso (2 1/2 dl)
10 g hasselnötter (10 st)
Blanda gärna olika frukter, till exempel äpple, päron och apelsin. Skär frukterna i lagom stora bitar och strö över krossade hasselnötter. Blanda ner lättkesellan i keson och servera till fruktsalladen.

Exempel på en liknande middag:
"Ont om tid och ork? Då är det här din räddningsmiddag. Supersnabb och perfekt näring."
250 g frukt eller bär (2 frukter eller 4 1/2 dl bär)
250 g keso (2 1/2 dl)
1 kokt ägg
Koka ägget. Toppa keson med den hackade frukten/bären.

Eller denna middag:
100 g hårdost max 10% fett
200 g tomat (2 medelstora)
50 g majskorn (3/4 dl)
50 g rödlök (1/2)
2 tsk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
salladskrydda
Tärna osten och blanda med skivad tomat, majs och lök skuren i halvmånar. Ringla över en vinägrett av olja, vinäger och salladskrydda.

Enklare och godare kan man inte hitta.

Det är lite fel namn tycker jag, diet, det är är mer en varaktig kosthållning, men visst saknar jag många av mina favoriträtter, men de kan jag ju äta ändå nån gång då och då, eller förändra i fördelningen under dagen, äta det större och mer kolhydratrika målet mitt på dagen och äta mindre kolhydrater till middag.
Så jag kommer att kombinera Gi- och Iso-mat hädanefter.

De lovar att man i alla fall ska kunna gå ner 1 kilo i veckan om man följer veckans menyer slaviskt.
Det kommer inte jag att kunna göra för det finns mat som jag bara inte kan äta plus att jag inte kan äta nötter i den mängd som ingår i nästan alla måltider.

Något som jag också kommer att byta ut är musslor och räkor, men då ersätter jag bara med samma mängd fisk.

Men jag kommer inte att äta något bröd, pasta eller ris.

Brödet i sig är kanske inte det värsta, det finns ju osötat och riktigt grovt i hur många varianter som helst, men jag vill ju ha bregott och en driva, med pålägg.

Så frukosten idag blev en smoothie och en grov macka med mager ost och en skiva kokt skinka, sallad och en tomat.

Det är lustigt med den magra osten, den innehåller dubbelt så mycket protein och minimalt med fett. Norrmejerier har en på endast 9% fett som är hur god som helst, ganska stark och ingen beska, av gréve variant och Gréve är min favvoost.

Mellanmålen är goda och enkla, keso med frukt och lite kanel eller kesella med bär eller lite ost, paprikaringar och frukt, man blir mätt och pigg och tappar sötsuget totalt.

Till lunch idag har jag ätit kycklingfilé med råris och grönsaksröra, egentligen skulle man mixa grönsakerna till en sås, men av erfarenhet blir det som barnmatspuré så det momentet skippade jag.

Ikväll blir det god fisksoppa till middag.

2 kommentarer:

360lbsman sa...

Testade receptet med kesella, keso, nötter och frukt till frukost idag. Riktigt gott! Ska kolla upp isodieten idag, tack för tipset!

Åsa sa...

Vad härligt att du tyckte om den komibantionen med kesella och keso. Jag kan tycka ibland att kesella är så strävt, så jag blandar keson med naturell yoghurt istället, det blir hur gott som helst.
Isodieten är toppen, när man som jag äter oregelbundet pga mitt jobb eller bristande aptit som resulterar i att jag ofta slänger i mig tex kall korv i tid och otid. Men det absolut viktigaste är ju att man rör på sig, KONTINUERLIGT, alltså varje dag. Det måste man bara ta sig tid till och få in som en rutin, så att man blir beroende, precis som att man kan bli beroende av något att äta.
Lycka till med din viktnegång. Jag kämpar vidare med min.
Kram.