Matklubbens Topplista

söndag, mars 08, 2009

Vit chokladmousse med kiwisås

Ingredienser
4 ports.
Vit choklad 200 g
Ägg 1 st
Ägg gula 1 st
Cointreau 4 msk
Gelatinblad 1,5 st
Vispgrädde 3 dl
Kiwi 4 st
Florsocker
Physalis 4 st
Mörk blockchoklad
Bakplåtspapper

Instruktioner
Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.
Sätt ner en rostfri bunke i en kastrull med sjudande vatten, lägg i den vita chokladen och låt den smälta i vattenbadet. Tag bunken ur badet och låt chokladen svalna något.
Sätt ner en annan rostfri bunke i det sjudande vattenbadet och tillsätt ägg och äggula.
Vispa tills äggsmeten börjar tjockna. Krama gelatinet lätt och smält ner det i äggsmeten.
Tag bunken ur kastrullen och låt äggsmeten svalna under vispning.
Tillsätt därefter den vita chokladen klickvis under omrörning. Häll på cointreau.
Vispa grädden till tjockt skum i en skål och vänd ner äggsmeten försiktigt i grädden.
Ställ moussen kallt i några timmar.
Smält den mörka chokladen i vattenbad. Doppa physalis i chokladen. Låt torka. Tag resten av chokladen och "rita" dekorativa choklad­trådar på smörpapper. Låt torka.
Sås: Dela kiwifrukterna och gröp ur fruktköttet med en sked. Kör fruktköttet i en mixer/matberedare, tillsammans med florsocker tills det blir en slät puré.
Inför servering: Forma moussen till ägg och lägg upp i dekorativa glas.
Häll över kiwisås och dekorera med chokladkrea­tionerna.
Servera gärna med ett litet glas kyld Cointreau till.

Källa:menyse.com alltid lite omgjort eftermina ideal

Inga kommentarer: