Matklubbens Topplista

söndag, mars 15, 2009

Fransk löksoppa


Fransk löksoppa
Härligt kraftig soppa som går lätt att laga och som värmer fint speciellt som förrätt eller enklare mål.

Du behöver
Receptet är för 4 personer.
6 gula lökar
2-3 msk smör
1,2 l vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1-2 lagerblad
1/2 tsk timjan
1 kryddmått vitpeppar
1 dl vitt vin
några skivor vitt bröd
ett par dl riven mager ost max 10% fett

Gör så här
Skala och skär lökarna i tunna skivor, fräs dem lätt i smöret, de ska inte få färg i 15 minuter under ständig omrörning, du måste hålla ut, för detta gör soppan krämig och fantastisk.
Späd med vattnet och buljongen. Tillsätt vitt vin och kryddorna.
Koka på svag värme runt 15 minuter.
Skär brödet i tärningar och rosta dem i ugnen. Servera med riven ost som strös direkt på soppan.
Soppan kan också med fördel gratineras med brödet och osten flytande på toppen.

Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar, lägg en brödskiva över varje skål. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250 grader i ungefär 10 minuter, tills osten fått färg.

Servera genast!

Inga kommentarer: