Matklubbens Topplista

torsdag, mars 05, 2009

Hjortronparfait

Ingredienser (4 port.)
Ägg (gula) 4
Hjortronsylt (passerad) 1 dl
Hjortronlikör (Lakka) 5 cl
Strösocker 50 gram
Vispgrädde 3 dl
Hasselnötter (mald) 25 gram
Sötmandel 25 gram
Vetemjöl 1.5 msk
Strösocker 80 gram
Ägg (vita) 1
Smör 25 gram
Ägg (gula) 1
Strösocker 20 gram
Hjortronlikör (Lakka) 2.5 cl
Vispgrädde 1 dl
Instruktioner:
Passera hjortron (pressa sylten i ett såll). Skålla mandel (lägg mandeln i kokande vatten några sekunder, ta upp och kläm med fingrarna ut mandeln ur skalet). Mal mandel och nötter i en mandelkvarn.
Parfait:
Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt socker och vispa kraftigt över vattenbad till en sabayonliknande smet. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat.
Blanda passerad hjortronsylt och likör. Vispa grädden till halvhårt skum. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Fördela massan i 2 runda formar/portion. Ställ formarna i frysen, minst 3 timmar.
Nötbotten:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda nöt- och mandelmoset med vetemjöl och socker. Smält smör. Vispa äggvita lite lätt och blanda med smör och nötblandning till en jämn smet. Bred ut i 2 rundlar motsvarande parfait­formen, på smord plåt/bakplåtspapper. Grädda i ugn till vacker gyllenbrun färg. Ta ut. Lossa från underlaget innan de stelnat helt.
Sås:
Vispa äggula, socker och likör till en pösig sabayon i kastrull över svag värme. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i såsen.
Servera:
Lägg upp som på bilden. Servera sabayonsåsen till och ev. även lite passerad hjortronsylt. Dekorera med lite hjortronrester från passeringen.

Gillar man inte Hjortron kan man byta ut mot andra bär tex hallon.

Källa:menyse.com

1 kommentar:

Fredrik Larssen sa...

Vill ni köpa hjortronsylt av hög kvalite är ni välkommna.

www.larssens.se

Vänligen
Fredrik