Matklubbens Topplista

söndag, mars 01, 2009

Bärmuffins med strössel

Camilla, Fanny och Olle hälsade på och då bjöd vi på goda muffins.

Måste tillägga att alla dessa tre recept passar faktiskt bäst att göra i ganska stora muffinsformar, så att man får plats med både smet och topping, annars är det risk att allt det goda hamnar utanför.
Blueberry Muffins
Detta behövs till 6 stora eller 10 mindre muffins:
125 g smör
4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
1 1/4 dl strösocker
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl filmjölk
2 dl blåbär + 1/4 dl vetemjöl
VANILJSTRÖSSEL
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
60 g smält smör
Sätt ugnen på 180*. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Vispa upp ägget och vispa i smör, mjölk och filmjölk. Gör en fördjupning i de torra ingredineserna och rör i äggblandningen. Blanda bären med mjölet och rör ner dem försiktigt i smeten bara så allt blandas. Fördela smeten i formarna nästan upp till formkanten.
Blanda alla ingredienserna till vaniljströsslet och strössla över det på de ogräddade muffinsarna.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter för stora muffins och något kortare tid för de mindre. Känn med sticka. Om bären är frysta kan det förlänga tiden något.

Jordgubbs- och Cheesecakemuffins
7 stora eller 12 mindre
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
1 1/2 tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
Fyllning
150 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk maizena
1/2 sats vaniljströssel
Cheesecakefyllning
200 g Philadelphia Cream Cheese
3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Jordgubbar till garnering
Sätt ugnen på 180*. Cheesecakefyllning: Vispa osten mjuk med elvisp, rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandningen luftig, ställ åt sidan. Skiva jordgubbarna blanda med sockret och maizena rör så att det mosar sig lite.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en stor skål. Vispa smör och socker med elvisp, tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt mjölken. Rör ner äggblandningen i den torra mjölblandningen. Rör samman så att det precis blandar sig. Fyll smeten till hälften i formarna. Lägg på ett lager jordgubbsmos på smeten men spar lite. Fyll på ena halvan med cheesecakfyllning och andra sidan med muffinssmet. Toppa med lite jordgubbsmos på mitten. Stör till sist över vaniljströssel över jordgubbsmoset och muffinssmeten.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stannat känn med sticka. Något kortare tid för de mindre muffins.


Hallon- och pöronmuffins med kardemummaströssel

Till 9 stora eller 16 mindre muffins

6 dl vetemjöl (360 g)

2 tsk bakpulver

200 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl strösocker

2 ägg

2 dl mjölk

125 + 75 g hallon + 1/2 dl vetemjöl

1 strot moget päron, skalat och skuret i klyftor

KARDEMUMMASTRÖSSEL

1 1/4 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

1 msk stött kardemumma

60 g smält smör

Sätt ugnen på 180*. Blanda alla ingredienser till kardemummaströsslet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en stor skål och ställ åt sidan. Rör smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget och blanda ner mjölken. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör ner äggblandningen. Blanda hallonen (125 g) med vetemjöl och rör ner dem i smeten. Fyll upp smet till ca 1 cm nedanför formkanten. Stick ner päronskivorna till hälften och fördela resten av hallonen (75 g) över. Strö till sist över kardemummaströssel. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter för stora och något kortare tid för de mindre, känn med sticka. Om hallonen är frysta kan det förlänga gräddningstiden något.

2 kommentarer:

Ida sa...

nä fusk. de där hallon med kardemummasmul är ju mina favoriter. hm. kanske ska passa på att baka nu när jag har tillgång till en riktig ugn. :)

Mami sa...

Äsch det var inte meningen att göra dig avis.
Bra att du kan baka i vanlig ugn nu, så får du överraska med dessa annorlunda muffins, det är nog inte många som har smakat dessa tidigare.
De är ju så goda med de knapriga kaksmulorna ovanpå, det blir som två kakor i ett.