Matklubbens Topplista

onsdag, mars 11, 2009

Frasig minipirog

Dessa godsaker finns inte med i isodieten, men jag ska göra dem till helgen som tillbehör till en soppa eller så blir det en lättlunch med sallad till.
Frasig minipirog (filodeg)
Antal portioner 4
Ost och örtfyllning
Ingredienser
Persilja, basilika några msk av varje
Gul lök 0,5 styck
Fetaost 75 gram
Crème fraiche 2 msk
Smör el. margarin
Salt & peppar

Tillagning
Finhacka örterna. Skala och grovhacka lök. Grovhacka eller grovriv ost.
Fräs lök i panna med lite matfett på medelvärme i 3-5 minuter, tills den är mjuk och glansig, tag av från plattan.
Tillsätt ost och låt den smälta. Rör ner kryddor och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna.

Filodeg finns djupfryst i handeln (6 st 50X20 cm)
Smör 75 gram
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smör.
Lägg försiktigt ut ett ark filodeg på mjölad bänk. Pensla med smält smör. Lägg nästa ark ovanpå.
Skär plattan på tvären i 6 långa remsor. Lägg 1 msk kall fyllning i nedre delen av remsan, och vik hörnet av degen över fyllningen. Se bild. Fortsätt vika (6 ggr) till ett 3-kantigt paket.
Lägg på smord bakplåt, pensla med smör. Grädda mitt i ugnen 7- 10 min. Grilla ev. de sista minuterna (brunare yta). Serveras varma el. kalla som tilltugg till soppa e.d.

Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Finpiroger bakas med smördeg eller filodeg och bör ätas nybakade t.ex. som drinktilltugg eller till soppa. Finpiroger är inte lämpliga att frysa.

Inga kommentarer: