Ingredienser (4 port.)
Köttfärs (blandfärs) 500 gram
Vitkål 14 blad
Långkornigt ris 0.5 dl
Gul lök 1 styck
Mjölk el. vatten 2 dl
Salt 1 tsk
Vitpeppar 1 krm
Soja 2 msk
Sirap (ljus) 2 dl
Kalvfond (konc) 2 msk
Matfett till stekning
Potatis 0.8 kilo
Lingonsylt
Tandpetare
Instruktioner
Kål: Koka upp lättsaltat vatten. Skär runt vitkålsstockens nedre del och lossa de yttre bladen. Koka dem i cirka 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Sätt ugnen på 170°C.
Ris: Koka enligt anvisning på förpackning.
Dolmar: Skala och finhacka lök. Blanda ris, färs, lök, mjölk och kryddor. Lägg en matsked smet på varje kålblad. Vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare, eller bind ihop med snöre.
Stek: Bryn dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt.Vänd och stek runt om. Lägg över i en ugnsfast form. Späd med lite vatten, tillsätt sirap, soja och kalvfond.
Sätt i ugn i ca 45 min. Ös några gånger.
Potatis: Skala och koka i lättsaltat vatten.
Skysås: Sila skyn från grytan. Värm upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda i stärkelsemjöl om en tjockare sås önskas.
Källa:menyse.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar