Matklubbens Topplista

söndag, mars 01, 2009

Söndagsmeny 1 mars

Eftersom avokado ändrar färg om den får stå ett tag är detta ingen soppa man sparar till nästa dag så därför har jag bara skrivit receptet för två, är man fler är det bara att gångra receptet så många gånger som det behövs.
Ingredienser:
2 pers.
2 avokador
3/4 l hönsbuljong (7,5 dl)
1/4 tsk bordssalt
1/4 tsk peppar
Pynt:
1 1/2 msk färsk koriander
Tillagning:
-Skala avokado. Värm upp hönsbuljongen. Mixa avokado, buljong, salt och peppar.
-Dekorera den färdiga soppan med hackad koriander. Soppan ska serveras rumstempererad.
-Tips: Körvel kan användas istället för koriander.Kyckling däremot går bra att spara till någon lunch.
Ingredienser:
4 pers.
1 stk hel kyckling
3 msk olivolja
1 citron
1/2 pose färsk timjan
1/2 pose färsk rosmarin
1 tsk havssalt
1 tsk peppar
Tillagning:

-Skölj kycklingen med kallt vatten och torka av den med hushållspapper. Krydda med salt och peppar inuti. Sätt ugnen på 200°C. Pensla en gratängform med 1 msk olja.

-Skölj citronen i varmt vatten och torka av den. Nagga den med en gaffel uppifrån och ner på flera ställen (så att saften kan rinna ut). Lägg citronen i magen på kycklingen, lägg även in kryddor. Lägg låren i kors och bind ihop dem. Krydda kycklingen med salt och peppar utanpå och gnid in den med olja.

-Lägg den fyllda kycklingen på sidan i formen, ställ in formen i ugnen nästan längst ner (på andra falsen). Stek i 20 min. Vänd kycklingen och stek den andra sidan i 20 min. till. När fettet börjar rinna ur fågeln i formen öser du lite fett över kycklingen med en sked. Vänd kycklingen på rygg på slutet med bröstet uppåt och stek vidare i 25 min. Försök att sticka hål på låret med en sticka för att se om det rinner ut röd saft. Om kycklingen är färdig är saften klar och rätten är färdig att ställas på bordet.

Servera med en god sallad kanske med bulgur eller Quinoa som bas.

Efterrätten blir också för två, så att vi inte luras att äta efterrätt även på måndag!
Ingredienser:
2 pers.
125 g mörk choklad
25 g smör
2 1/2 ägg
bordssalt
1 msk strösocker
Pynt:
1/2 dl vispgrädde 38%
4 blad färsk mynta
Tillagning:

-Fyll en stor kastrull halvt med vatten och koka upp. Sätt ner en metallskål som passar i storlek till kastrullen. Finfördela chokladen, lägg ner i skålen och smält på medel värme, så inte chokladen styvnar.

-Smälta smör i en liten kastrull och låt den svalna men ändå flytande. Rör ner smöret i chokladen och ta av kastrullen från spisen. Låt kastrullen med det varma vattnet stå till äggkrämen.

-Dela äggen. Vispa vitorna styva med en nypa salt (använd mixer). Lägg ägggulorna i en skål med socker, först i vattenbad i en kastrull med iskallt vatten, där äggblandningen vispas luftig. Flytta över till det varma vattenbadet, här skal massan vispas till en tjock kräm. -Äggmassan blandas med chokladmassan. Börja med att ta i 1/3 av äggvitorna. Varva ner - varsamt - resten av vitorna, det ska inte blandas så noggrannt, för då blir det inte luftigt. Fyll på moussen i portionsskålar och låt det bli mycke kallt, (minst 3 timmar i kylskåp.)

-Desserten dekoreras med vispgrädde och myntblad.

Källa:recept.se

Inga kommentarer: