Matklubbens Topplista

söndag, april 28, 2013

Sparrissoppa med lax.

Åå vad jag älskar krämiga soppor.
Här är en riktig vårsoppa på härligt goda spröda sparrisar.

Sparrissoppa med lax.

Ingredienser

1 schalottenlök
2 knippor sparris
1/2 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
1-2 dl grädde
salt
nymalen vitpeppar

100-120 g lax i små kuber stekta i smör

Hacka löken fint. Skär bort två centimeter av sparrisens stjälk. Skiva resten av sparrisen i mindre bitar, men spara knopparna. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt sparrisen och vinet. Låt koka i ett par minuter. Häll på buljongen och grädden och låt sjuda i 12 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Koka sparrisknopparna ett par minuter i lättsaltat vatten.

Servering

Fördela laxkuberna och knopparna i tallrikar, klipp över något kryddgrönt, jag valde kryddkrasse.
Häll i den heta soppan.

Ett gott vin till är Turning Leaf Chardonnay Nr 6696 79kr.



Inga kommentarer: