Matklubbens Topplista

onsdag, april 24, 2013

Dag 3

Det blir visst bara värre och värre...hahaha

Vaknade 02.50
Somnade om 04.30
Vaknade 07.45 fy attans så jobbigt.

Varför håller jag på så här?

Hela dagen blir ju förstörd. Nåväl inget att göra så mycket åt, det vänder väl får jag hoppas.

Morgonfastedag.

Tänkte börja som vanligt med citronvattnet, men citronerna hade möglat, så det blev ett glas vatten och en stor kopp detoxte.

Lunch
Spenattortilla med kyckling och sallad från igår.

Nu sitter jag på jobbet och njuter av en kopp te och en chokladtryffel.

Chokladens positiva effekt på kroppen:
Forskare vid University of California har presenterat resultatet av sin undersökning. Flavanoler, en undergrupp till flavanoider, finns i kakao (och i rött vin, grönt te, frukt och grönsaker). Men mängden är störst i kakao.
De flavanoler som finns i kakao har en antioxidativ och acetylsalicylsyreliknande effekt, vilket minskar risken för åderförkalkning och proppbildning i artärerna...Det bör dock tilläggas att mängderna är så små att det inte finns någon som helst risk för patienter som ordinerats blodförtunnande medicin att också äta mörk choklad, säger docent Bengt W Johansson, hjärtläkare och tidigare verksam vid hjärtkliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

För vanliga konsumenter är det tyvärr omöjligt att ta reda på vilken choklad som är mest flavonolrik. Det kräver ingående laboratorieanalyser. Men helt klart är ändå att mörk choklad med hög kakaohalt är hälsosammast. Den innehåller dubbelt så hög halt av antioxidanter som mjölkchoklad. Man bör dock undvika att dricka mjölk till, eftersom det visat sig förstöra den antioxidantiska effekten.

En annan rapport gjord av en holländsk forskargrupp visar att mörk choklad innehåller stora mängder catechiner som är en typ av antioxidanter. Catechiner har en positiv effekt på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.

Under en ettårsperiod uppskattades intaget av choklad och te hos 6250 män och kvinnor i åldern 1-97 år. I gruppen var te den största källan till catechiner, 55% av intaget, medan choklad stod för 20% av intaget. Hos barn och ungdomar var det dock choklad som var den största catechinkällan. Analyser visade att mörk choklad innehåller 53,5 mg catechiner per 100 g choklad. Motsvarande siffra för ljus mjölkchoklad var 15,9 mg/100 g. Svart te innehöll 139 mg/100 ml dryck.

Så då är det bara att fortsätta och njuta av mitt svarta te och chokladtryfflar, jag tror att jag tar en till... tihihi.


Inga kommentarer: