Matklubbens Topplista

söndag, april 14, 2013

Söndagsmiddag.

Det blev tre rätters.
Förrätt:
Avocado med Hemgjord skagenröra. Skagenröra är en klassiker med massor av räkor, majonnäs, citron och dill.
Skala egna räkor eller köp färdigskalade. Du kan också välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några räkor med skal som du skalar och garnerar med.

Skagenröra
4 port

Ingredienser:
750 oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
Tillagning:
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. ishavsrom.
Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.

Till Huvudrätt blev det helstekt gårdskyckling med ugnsrostade rotsaker.

Jag köpte kronfågels och följde receptet på förpackningen.

Till dessert päronglassfylld Chokladrulltårta

Många av er har säket ätit en herrans massa rulltårta i era dar. Om ni tänker efter så var den nog mer vanligt förekommande fram till 80-talet än efter det. Ändring på det! Kanske så att rulltårtan har fått tillbaka lite av sin stjärnglans nu på senare år i och med småkakans återintåg på fikabordet och att det faktiskt är inne med hederliga klassiker igen. Jag tycker nämligen att rulltårta känns som en svensk klassiker! Här nedan följer ett recept på den variant som i folkmun kallas drömtårta.

Men jag fyllde min rulltårta med päronglass. Jag lät den tina lite innan jag bredde på den. När jag rullat ihop rulltårtan satte jag in den i frysen någon timme.

Det här behövs för en rulltårta gjord i en vanlig långpanna.
3 ägg
0,5 dl socker
0,25 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Blanda ihop potatismjöl, kakao och bakpulver, sikta i smeten. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. In i ugnen i 5 minuter på +225°C (vanlig ugn) eller +200 °C (varmluftsugn).
Lägg ut ett bakpåtspapper på köksbänken, strö över socker, vänd kakan uppochner över den sockrade ytan. Pensla på lite, lite vatten på baksidan på bakplåtspapper du nu har uppåt. Dra loss.

Se till att smöret är rumsvarmt. Häll i siktat florsocker, vaniljsocker och äggulan i smöret. Vispa med fördel med elvisp tills du har en jämn smet. Bred på kakan, rulla från kortsidan för att få en fin, hög rulle.












Inga kommentarer: