Matklubbens Topplista

söndag, april 28, 2013

Gurka

Förra sommaren odlade jag gurka på den inglasade balkongen, men jag la ju ner mer tid på kolonilotten och försummade växterna på balkongen, särskilt då gurkplantorna. Jag fick väl ett par gurkor, som visserligen var supergoda, men jag skulle ju ha bundit upp plantorna så att de hade orkat hålla uppe gurkorna. Det ska bli ändring på det i år.

För det första så ÄLSKAR gurkor värme! Det innebär att den tråkiga och kalla sommaren som just passerade förra året var det inte många som lyckades med gurkorna. Dessutom så tycker gurkor om en dragfri miljö med hög luftfuktighet. Duscha plantorna ofta! Detta är en av skillnaderna mot tomater och egentligen är det inte alls idealiskt att odla tomater och gurkor i samma växthus. Om man är så lyckligt lottad att man har två växthus bör man hålla tomater och gurkor separerade.


Sedan är det även viktigt att du odlar sorter som är anpassade för växthusodling. De kräver då som regel ingen pollinering av insekter, utan är självfertila. Man kan dock gärna skaka lite lätt på plantorna då och då för att förbättra pollineringen. Detta gäller även tomatplantor.

Frågan är sedan även hur mycket näring plantorna får? Både gurkor och tomater kräver ganska mycket näring för att ge bra skörd - grundgödsla jorden ordentligt med stallgödsel innan du planterar och använd även flytande gödsel en gång i veckan inder våren och sommaren. Se även till att gurkplantorna har en god tillgång på vatten.

För lite vatten och gödsel, för kallt i växthuset eller för kallt vatten men det som oftast hände var att dom inte plockade bort de 3-4första gurkämnena och då hann aldrig själva plantan bli stor nog att klara av att ge några gurkor. När sedan plantan har vuxit till sig så bör man ha 3-5 gurkor i olika stadier har man fler så tar det längre tid att få dem klara.


Ett bra ekologiskt gödsel som du kan använda till hela köksträdgården är Giva BioBact. Det finns både i mindre flaska och större dunk.


Det är bra att duscha gurkorna ibland för att höja luftfuktigheten, men inte för sent på dagen. Då riskerar man att det blir fukt stående över natten och det brukar gynna svampsjukdomar som mjöldagg.

Plantering i hinkar låter bra! Det är dock ingen nackdel om de skulle vara ännu något större (typ 15-20 liter).

Vad gäller sorter så kommer det ju nya hela tiden - försök läsa på fröpåsen eller plantinformationen om det står att den är resistent mot olika sjukdomar.





Inga kommentarer: