Matklubbens Topplista

söndag, oktober 11, 2009

Söndag middag


Fläskfilé provencale.

Det blev över så mycket fläskfilé från gårdagen,
perfekt till denna goda låda.

4 pers.

600 gram fläskfilé
25 gram smör
salt och svartpeppar
1 kg potatis
rapsolja, till stekning
Vitlökssmör
75 gram smör, rumsvarmt
3 vitlöksklyftor
2 msk persilja
salt och peppar

Tillagning
Putsa fläskfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3 minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.

Skala och skiva potatisen tunt i matberedaren eller med en mandolin. Skölj potatisen väl. Häll av vattnet och lägg upp potatisen på en ren kökshandduk och torka den torr.

Stek potatisen i omgångar i olja i en het panna tills den blir gyllene. Salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form, inte för stor.

Värm ugnen till 125 grader.

Sätt en stektermometer i mitten på fläskfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till ungefär 65 grader.

Vitlökssmör:

Blanda 50 g av smöret med vitlök och persilja i en matberedare tills smöret är illgrönt. Bred ut smöret till en fyrkant på 10x15 cm på ett bakplåtspapper och lägg det 5 minuter i frysen. Skär resterande smör, 25 g i två stavar och rulla ihop dem i bakplåtspapper till en 10 cm lång rulle. Ta ut det gröna smöret ur frysen. Lägg rullen på kortsidan av det gröna smöret och rulla ihop så att det gröna smöret helt täcker rullen. Förvara i frysen en stund.

Ta ut formen med fläskfilén ur ugnen och låt köttet vila ca fem minuter innan det skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Skiva vitlökssmöret och fördela det över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt. Servera genast tillsammans med en stor grönsallad.


Recept: Alice Brax

Inga kommentarer: