Matklubbens Topplista

lördag, oktober 10, 2009

Forts lördag middag


Amandas födelsedagsmiddag

Huvudrätt
Fondue
400 g fläskfilé
400 g kycklingfilé
Tillbehör
sallad, tomater, sockerärter, paprika
Aioli
Röd mexisås
oliver

Tillagning
Grundförutsättningen är att kött, fisk och grönsaker ska skäras i små tunna skivor eller tärningar för att inte få för lång tillagningstid. Även grönsakerna ska vara i lagom små bitar för att kunna träs upp på fonduespett.

1. Skär kött och grönsaker i små bitar och lägg upp i små skålar.
2. Dubbelpanera eventuellt ost och kyckling för fritering.
3. Häll upp såser och tillbehören i skålar.
4. Hetta upp oljan och gör sedan brödprovet.
5. Ställ fram fonduegrytan på bordet och doppa fonduespetten i den heta oljan.Servera med tillbehören som vi med chips, eller en potatisgratäng, klyftpotatis eller ris.

Obs! Se till att ha ett lock eller något annat som du kan täcka oljan med om den skulle bli för het eller flamma upp.

Röd Mexisås
Den här såsen kan du göra i god tid

50 g scharlottenlök eller gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk mexikansk chilikrydda
2 msk chilisås

Finhacka löken och pressa vitlöken.
Fräs dem i olja och tillsätt tomatkross och buljongtärning.
Låt allt koka i ca 10 minuter utan lock tills vätskan kokat in.
Smaksätt med mexikansk krydda och chilisås.
Låt såsen kallna.

Inga kommentarer: