Matklubbens Topplista

lördag, oktober 10, 2009

Lördag middag

Amandas födelsedagsmiddag
Förrätt

Trattkantarellsoppa

Detta behövs till 4 personer

6 dl färska trattkantareller eller 30 g torkade (häll på ½ dl vatten, låt stå 30 min, sila av svampen, spara vattnet)
½ gul lök
1 msk smör eller olja
½ msk tomatpuré
3 msk dinkelsikt + 2 msk smör, mosa ihop med en gaffel till en pasta
7 dl vatten + ev. blötläggningsvatten
1½ svamp- eller grönskasbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 msk pressad citronsaft
4 droppar tabasco eller en doft cayenne
2-4 msk sherry

Tillbehör:
2 dl lätt Crème Fraiche
1 finhackad rödlök
½ dl finhackad persilja

Gör så här:
1. Blötlägg den torkade svampen, se ovan.

2. Fräs löken glansig i smöret. Tillsätt svampen och fräs några minuter med löken, under omrörning och medeltemperatur

3. Rör ner tomatpuré, häll på vattnet och blötläggningsvattnet, rör om.

4. Tillsätt buljongtärning, grädde, citronsaft, tabasco och sherry.

5. Rör ner mjöl- smör pastan i små klickar och rör om väl så att det blandas ut ordentligt.

6, Sjud soppan 5-10 minuter och servera den het med tillbehören ur separata skålar att förse sig av efter önskan.

Inga kommentarer: