Matklubbens Topplista

torsdag, januari 15, 2009

Krokade pannlappar

Krokning är en gammal teknik som kan ses som något mittemellan att sticka och virka. Det sägs att den är föregångare till båda teknikerna. Krokning var mycket populärt på 1800-talet och ännu vanligt på 1950-talet, men idag är det en nästan bortglömd teknik. Tidigare gjorde man klädesplagg, vantar, sockor, skurtrasor, filtar och dambindor i den här tekniken. Tekniken kallas också Tunisisk eller Afghansk virkning.
En pannlapp är ett bra testprojekt för att prova på tekniken.

Jag fick en sådan krokningsnål efter mamma, så nu ska jag prova kroka en pannlapp.

Det här behöver du:
En krokningsnål (ser ut som en hybrid av en virknål och en sticka).
Garn.


Så gör du:

1. Starten. Lägg upp önskat antal luftmaskor. De ger bredden på arbetet. 30 maskor ger en standardstor pannlapp i grovt garn och krokningsnål nr 5.





2. Första upplänggningsvarvet. Stick ner nålen i den andra luftmaskan från nålen räknat, hämta garnet och dra upp en ögla som du sparar på nålen. Hämta så upp garnet i varje luftmaska och spara dem på nålen, även den sista luftmaskan. Maskorna ska vara lika stora och ganska fasta.



3. Första avmaskningsvarvet. Gör en luftmaska. Denna luftmaska ska alltid göras först på alla avmaskningsvarv, en så kallad kantmaska. Om den inte görs så blir kanten sned. *hämta garnet och dra genom de två följande maskorna på nålen.* Upprepa från * till * varvet ut tills det finns en maska kvar på nålen.



4. Andra uppläggningsvarvet. *Stick in nålen i förra varvets lodräta maska, hämta garn och låt öglan ligga kvar på nålen. Upprepa från * till *. Kom ihåg att också sticka nålen och hämta en ögla genom föregående varvs kantmaska.





5. Upprepa uppläggningsvarv och avmaskningsvarv tills du fått den längd du vill ha.





6. Avsluta arbetet genom att göra ett varv som består av smygmaskor. De virkas som ett uppläggnings-
varv men garnet hämtas och dras igenom på samma gång och blir alltså inte kvar på stickan.


7. Klipp av trådar och fäst dem.

8. Pannlappen kan kantas med fasta maskor runt kanten i en annan färg. Upphängningsöglan virkas med luftmaskor som tas ihop till en ring och sen kläs in med fasta maskor.







Källa svenska Yle

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Trevligt att du också tar upp krokning. Har idag själv för första gången "krokat". Jätteroligt!
Bilderna du använt är från Strömsö (www.svenska.yle.fi)inte sant? Borde du inte ange källan? Fotografen eller YLE har väl upphovsrätten. (Så vida du inte själv är fotografen bakom bilderna förstås).
Hälsningar,
Krokan

Anonym sa...

Jag har aldrig kommit i kontakt med denna teknik tidigare men fick en sådan nål efter min mammma.
Så jag Googlade för att hitta mönster och hamnade då på denna sida och tyckte att det var så otroligt bra beskrivet tillvägagångssätt.
Att lägga ut andras bilder borde ju vara helt ok så länge det inte är bilder på personer och dess namn tycker jag.
Men självklart så anger jag källan så ofta som jag kommer ihåg det.
Krokning var för övrigt väldigt roligt och jag har gjort finfina pannlappar.