Matklubbens Topplista

söndag, januari 25, 2009

Meatballs served Swedish style

Köttbullar och gott potatismos till middag.

Köttbullar:
300 g älg- eller nötfärs
200 g fläsk- eller kalvfärs
1 dl ströbröd, (ev. glutenfritt, mindre kolhydrater)
1.5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 msk senap
1 tsk spikummin
1 gul- eller rödlök (mkt finhackad)
salt
peppar
en nypa socker
olja och smör till stekningen
Potatispuré:
400 g mjölig potatis (om man använder fast potatis får man ett klistrigt mos).
1 dl mjölk
smör
salt
vitpeppar
Brunsås:
1 msk smör
2 msk idealmjöl eller vetemjöl
4 dl kött- eller grönsaksbuljong
1/2 dl vispgrädde
1 – 2 tsk soja
1 tsk tomatpuré
salt
peppar

Gör så här
Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden. Blanda övriga ingredienser till färsen i en annan bunke.
Blanda ner det svällda ströbrödet i färsen efter 10 minuter.
Rulla till små bollar och stek i olja och smör. Stek köttbullarna på rätt så hög temperatur från början så att de får stekyta runt om innan du börjar skaka pannan. Fastnar köttbullarna, dra bara pannan från värmen så lossnar de utan att gå sönder. Sänk sedan temperaturen till medel och låt köttbullarna bli genomstekta, sammanlagd stektid 5-6 min.
Potatspuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den med en purépress.
Värm mjölken och vispa ner den i potatisen. Om du vispar med elvisp får du ett fluffigt och gott mos. Tillsätt smör. Salta och peppra.
Brunsås:
Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Rör ner mjölet.
Tillsätt vätskan, allt på en gång, under kraftig omrörning, tillsätt därefter grädden.
Krydda med salt, peppar, soja och ev. tomatpurén.
Låt koka 3 – 5 min.
Rör om då och då.
Servera köttbullarna med potatispurén, brunsås, lingonsylt och smörgåsgurka.

Inga kommentarer: