Matklubbens Topplista

fredag, januari 09, 2009

Dubbla havreflarn med kolakräm

Dessa kakor är väldigt enkla, men tar en liten stund att göra. Det är dock värt jobbet för kakorna är ljuvligt goda

Ingredienser
Havreflarn:
100 g smör
1 dl socker
3 msk vetemjöl
1 msk mjölk
2,5 dl havregryn (vanliga, ej fiberberikade eller fullkorn)
½ tsk bakpulver
Kolakräm:
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk kakao
3 msk kallt smör
Gör så här
Havreflarnen:
Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Värm (koka ej!) under omrörning tills smöret har smält. Låt sedan blandningen svalna något.
Tillsätt havregrynen blandat med bakpulvret.
Klicka ut knappt teskedsstora klickar på en osmord plåt (ej bakplåtspapper heller) med stora mellanrum. Ca 16 st/plåt.
Lossa dem ganska omedelbart, lättast går det med en liten stekspade i metall eller en metall smörkniv.
Om de hinner blir för hårda, stoppa in plåten i ugnen igen en liten stund så lossnar de lättare.
Sammanlagt blir det ca 40-50 flarn.

Grädda i 150-175 grader ca 8-10 min.

Kolakrämen:
Blanda allt utom smöret i en kastrull.
Koka under upprörning ca 5 minuter eller tills blandningen är något tjockflytande.
Tillsätt smöret och låt blandningen svalna.
Krämen verkar tunn men blir fast när den kallnar.
Lägg ihop havreflarnen två och två med kolakrämen emellan.

Inga kommentarer: