Som jag hade önskat mig.
Så det kommer att bli mycket glass och sorbeter till dessert.
Den första jag provade var glass med äkta vanilj, den blev inte så märkvärdigt god, men den blev god.
Vaniljglass
Till 4-6 personer
3 dl standard mjölk
1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 äggulor
Blanda mjölk och grädde i en kastrull.
Snitta upp vaniljstången skrapa ur fröna och skrapa ner allt i mjölken.
Låt blandningen precis koka upp. Tag från plattan.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Tillsätt den varma mjölkblandningen, ta ur vaniljstången först, vispa så att allt blandas.
Låt smeten kallna i vattenbad, byt ofta så att blandningen kyls snabbt. Ställ gärna in smeten i kylen så att den blir riktigt kall.
Kör i glassmaskin 30-45 minuter.
Servera glassen direkt eller ställ in den i frysen fram till serveringen.
Ös upp den i någon fin form eller potionsformar som är plastfilmsklädda, då är det lättare att få ut dem.
Utan glassmaskin
Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör då och då i glassmassan under infrysningen.
Smaksättningar.
Byt ut vaniljen mot
- 1-2 msk likör
- 1 msk ljus rom
- ½ tsk finstött kardemumma
- 2 tsk mald kanel
Kan göras på grädde, mjölk eller gräddmjölk, blir bäst i glassmaskin.
Sorbet
Görs av fruktpuré, saft, vin och ibland sprit, blir bäst i glassmaskin.
Parfait
Görs på grädde, ägg, socker och ibland med färskost och någon smaksättning, kan ställas direkt i frysen.
Så har vi utrett det begreppet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar