Matklubbens Topplista

söndag, mars 13, 2011

Trolljegeren


Tre studenter ska dokumentera händelser om tjuvskyttar av björnar i ett område.
När de börjar följa en misstänkt man, visar det sig att björnar är det minsta han jagar. Området där den skjutna björnen befinner sig på är nämligen hemsökt av troll.
Filmen tar upp ämnet om trolljakt i Norge på ett allvarligt vis, men då karaktärerna och händelserna är så otroliga blir filmen skönt lättsamt. Man vill inte direkt skrämma, utan mer underhålla - även om i alla fall jag sitter som på nålar när gruppen blir jagade av sitt första toll.
Specialeffekterna fungerar mycket bra, och trollen är som hämtade från en John Bauer målning. Man har även jobbat mycket med hur trollen fungerar, deras namn och med det får jag en känsla av att "ja, så är det ju självklart".
Då filmen i sig bygger på handhållen dokumentärfilmande kamera blir allt väldigt trovärdigt.

Trolljegeren är en underhållande och smart film.
Men mitt betyg blir ändå bara en 5, det är ingen film jag skulle ha valt själv, men nu när Åke blev tipsad av en arbetskamrat och ville se den så gör jag ju honom sällskap så klart.
Och ibland var det så dråpliga scener så vi fick oss ett gott skratt, tex när de gömmer sig i en grotta där en massa troll ska in för att sova, och fiser jägarna rakt i ansiktet.
Eller då man lär sig att troll minsann avskyr kristna och ”stanken av kristet blod”, och Hans trolljägaren lockar bort ett 50-100 meter högt troll genom att spela, ”vilken vän vi har i Jesus..” är gapskrattet oundvikligt.
Allt blir så komiskt, det lilla mot den stora besten.
Nåväl se den, det blir minsann en annorlunda filmupplevelse. Hahahaha

Inga kommentarer: