Matklubbens Topplista

måndag, mars 14, 2011

Pajalagröt


Så får det bli.
Gröt varje morgon.
Och denna ska hålla magen i gång, lovas det och det höll den också, perfekt.

Man lägger allt i blöt kvällen innan. På morgon tillsätter man havregryn och havrekli plus mer vatten om man vill, och det ville jag. Sen kokar man den i 5 minuter. Gröten räcker till 4 portioner, och håller flera dagar i kylskåp, så jag delade upp den i fyra skålar, så har jag frukosten klar fram till torsdag, jiiihaw :)

Det skrivs mycket negativt om äldreboende och det med viss rätt. Men jag vill lyfta fram ett bra exempel. När jag blir gammal och dement skulle jag vilja hamna på ett liknande hem som Ros Anders gård i Haninge.

Varför? Jo, de har insett att maten och stämningen runt matbordet spelar en stor roll för välbefinnandet. Istället för att slentrianmässigt ge laxermedel serverar de Pajalagröt, en snaps, rapsolja och tranbärsjuice till frukost, vilket verkar ha gjort underverk med både mage och hälsan för övrigt.

Recept: Pajalagröt
(En liter färdig gröt, 4 – 6 portioner)
0,5 dl russin
0,5 dl linfrön
0,5 dl katrinplommon, hackas i små bitar
0,5 dl aprikoser, hackas i små bitar
1/2 tsk salt
7 dl vatten
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn

Alla ingredienser utom havrekli och havregryn läggs i blöt på kvällen. På morgonen tillsätts havrekli och havregryn och blandningen kokas i 3–5 minuter under konstant omrörning. Eventuellt tillsätts mer vatten. Färdig gröt kan förvaras flera dagar i kylen och kan värmas i mikrovågsugn. Receptet är en modernare variant av den ursprungliga Pajalagröten som infördes på Pajala sjukhem av Vera Niemi. Hon använde grahamsmjöl i stället för havrekli och havregryn.

Jag åt min gröt med en smörklick och rismjölk.
Jag drack ingen snaps, det kanske jag gör en helgdag, hehe.

Inga kommentarer: