Matklubbens Topplista

torsdag, december 30, 2010

Nyårssupé

Härliga underbara nyår. Så här fin blev nyårsdukningen. I vitt och silver och några färgstarka rosor.

Här kommer 2010 års nyårsmeny. Hela menyn är beräknad till 10 personer. Varje rätt serveras i små portioner, för att man ska orka äta alla rätter utan att bli helt proppmätt.
Jag valde en soppa som inledning till nyårsaftonens festmåltid. En indisk currysoppa som i grunden innehåller ris, men jag valde att göra en lite elegantare variant och följde receptet ur Allt om Mat nr 16 1987, från Grevinnan och betjäntens nyårssupé. Därefter följde jag deras koncept med fisk, kyckling och ost men med annan smaksättning och tillbehör.


MISS SOPHIES MULLIGATAWNY SOUP
6-10 pers beroende på om man serverar den som förrätt eller huvudrätt

2 msk smör
1 gul lök, hackad
1 msk curry
1 syrligt äpple
1 stor morot
1 palsternacka
1 potatis
½ dl tärnad rotselleri
2 msk tomatpuré
1 1/4 l hönsbuljong
ev salt
½ dl sherry

Till servering
Créme fraiche
kokosflingor

Låt löken långsamt fräsa i matfettet. Tillsätt curryn och låt den fräsa med.
Skala och kärna ur äpplet, skär i bitar. Ansa och skala morot, palsternacka och potatis och skär i bitar. Lägg i soppgrytan tillsammans med selleritärningar. Fräs lite och tillsätt tomatpurén.
Späd med hälften av buljongen och koka under lock i 15-20 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav. Späd med mer buljong, smaka av med sherry och ev salt.
Servera i heta tallrikar med en klick Créme fraiche och strö över en aning kokos.

Dryckestips: No 1 Edition Riesling (6274, 80:-) eller samma sorts sherry som du använde i soppan.

PARMALINDAD LAX MED LJUMMA GRÖNSAKER & BASILIKA- OCH VITLÖKSSÅS, man kan inte tro att fisk och kött ska gå ihop, men jag lovar, det funkar super bra och blir så gott. Men spar på saltet, skinkan ger mycket sälta. Ställ gärna fram salt på bordet så kan var och en salta efter behag.


LAXEN
600 g laxfilé skinn och benfri
10 skivor parmaskinka, jag valde schwarzwaldskinka, den är både rökt och lufttorkad och till något humanare pris
salt, svartpeppar ur kvarn
olivolja och smör till stekningen

Dela laxen i 10 bitar, salta och peppra bitarna. Linda in varje bit lax i en skiva skinka. Stek bitarna i lite olivolja och smör. Lägg bitarna i en ugnssäker form. Hit kan förberedas. Vid servering sätt in formen i 150 grader ca 15-20 minuter, kolla så att laxen är genomstekt.

LJUMMA GRÖNSAKER
1 huvud romanesko (grön blomkål) om det inte finns i butiken, vanlig blomkål.
10 vita sparrisstjälkar
200 g sockerärter
1 gul lök, hackad
200 g färsk baby spenat
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja till stekning
salt, svartpeppar
100 g svarta oliver (kalamata är godast, finns urkärnade på burk)
basilika

Plocka, skär och dela romaneskon i mindre buketter. Bryt av den nedre delen av sparrisen. Ångkoka sockerärter, romanesko och sparris al dente, precis innan serveringen, så de behåller färgen. Häll lite olivolja i en stekpanna. Sautera löken lätt och lägg i spenaten. Strö över vitlöken, salta och peppra.
Blanda alla grönsakerna och lägg upp dem på tallrikar, lägg på laxen och oliverna.
Klicka på såsen (se nedan) och garnera med basilikablad.

BASILIKA- OCH VITLÖKSSÅS
1 knippa basilika
4 dl lätt créme fraiche
1 dl majonäs
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk flytande honung
salt, malen svart peppar från kvarn

Mixa basilikan, blanda i créme fraichen och majonäsen. Tillsätt vitlök och honung och mixa ihop allt. Smaka av med salt och svartpeppar. Förvar i kylskåp, håller minst en vecka.

Dryckestips: Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay (nr 16443, 69:-) eller King Fisch Cabernet Sauvignon (nr 6536, 55:-)eller Barão de Vilar 10 Year Old Tawny (nr 8005, 87:-)

MELLANRÄTT , jag har provat att göra många olika sorbeter och granitéer, men antingen har de blivit för beska eller för spritiga. Men så hittade jag detta när jag var ute och leta på olika mattidningars sajter. Helt perfekt, lagom starkt och precis den sötman man längtar efter, när man har stark vitlöksmak i munnen efter den laxrätten. Efter denna är smaklökarna redo för mer och man orkar äta vidare.



GIN- OCH TONIC GRANITÉ
Ingredienser till 8-10 pers
2 dl vatten
2 dl socker
3/4 dl limejuice
4 dl tonic
1 dl gin
1 citron

Gör så här
1. Koka en lag på vatten, socker och limejuice i 5 minuter. Låt kallna. Häll över blandningen i en frystålig skål och tillsätt tonic och gin. Ställ skålen i frysen och rör om då och då. När konsistensen är mjukfryst är granitén klar, det tar ca 4-6 timmar.
2. Fyll kylda glas och dekorera med en skiva citron.


KYCKLINGFILÉ MED ROSTADE ROTFRUKTER OCH TRYFFELSKY, så var det dags för den tyngsta av alla rätter i menyn, här kan man välja kött om man vill. Det går bra att byta ut till en hel stek. Då gör man hål lite här och var i köttbiten och petar in vitlöksklyftor och timjan. Bryner hela steken ordentligt runt om steker den sedan klar i ugnen i175 grader till en innertemperatur på 60-70 grader beroende på köttsort. Sen skivar man bara upp den och serverar på samma sätt som här.


KYCKLINGEN

ca 1 kg kycklingfilé, köp delade filéer, eller dela varje filé i två skivor eller är det storätare med kan man banka ut filéerna försiktigt till en jämntjock filé. Varje person ska få en filé var, oavsett om den är halverad eller utbankad.
10 vitlöksklyftor skalade
1 kruka färsk timjan
salt, peppar
olivolja + kinesisk soja
smör till stekning

Finhacka vitlök och timjan, blanda med salt, peppar. Gnid in kycklingfiléerna med blandningen.
Blanda olivolja med lite soja och pensla filéerna lite försiktigt på båda sidor. Bryn dem sedan i smör på hög värme hastigt och lustigt så de får färg. Lägg dem efterhand i en form. Hit kan du förbereda. Ställ bara in formen i kylen, så länge.
Vid serveringen sätt in i 200 grader i ca 12 minuter beroende på tjockleken.

ROSTADE ROTFRUKTER
4 stora morötter
4 stora palsternackor
20 potatisar, kanske blå congo, jag fick ta rosa potatisar och då behöll jag skalet på bara för färgen.
4 rödlökar
½- 1 dl olivolja
salt

Skala morötter och palsternackor skär i lagom stora stavar. Skala potatis och rödlök skär i klyftor. Lägg alla grönsaker i en skål, häll på oljan och vänd runt grönsakerna. Lägg grönsakerna på en plåt och sätt in i ugnen på 200 grader 15-20 minuter, de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd, al dente. Ta ut och salta.

TRYFFELSKY
6 dl rödvin
6 dl kalvbuljong
2 msk röd balsamicovinäger
3 msk maizena
ett par droppar tryffelolja
salt och peppar

koka ner rödvinet till häften återstår. Häll i kalvbuljongen och balsamvinägern. Koka ytterligare några minuter. Rör ut maizena i lite kallt vatten och red av såsen. Koka upp igen, drag kastrullen från värmen och smaksätt med tryffelolja.
Smaka av med salt och peppar.

Dryckestips: Barão de Vilar 10 Year Old Tawny (nr 8005, 99:-)

OSTTALLRIK, välj de ostar och marmelader som du tycker bäst om, ungefär fyra olika blir lagom.


Från vänster räknat, Roquefort en blåmögelost, uppkallad efter staden Roquefort i Frankrike, görs av fårmjölk som lagras i grottor med väggar belagda med mögelsvampen Penicillium roqueforti, björnbärsmarmelad. Tomme de Chèvre en hård getost också kallad alpost, rabarbermarmelad.
Boursin färskost med vitlök, päron- och mandelmarmelad.
Appenzeller en schweizisk hård ost med kittyta gjord på opastöriserad komjölk, och fikonmarlmelad.

Någon frukt som bryter mellan ostsmakerna är också gott, grönt äpple passar bra.

Dryckestips: Graham's Six Grapes Reserve Port (nr 8045, 117:-)

DESSERT


MARSIPANINBAKAD GLASSBOMB
10 bitar
En glassbomb kan man göra med hur många lagar som helst, allt beror på hur stor skål man har och hur mycket man orkar göra.
Det går ju bra med köpt glass, men blir ju klart godast med hemmagjord, dock underlättar det ju om man har en glassmaskin. Jag har en sån gammelmodig, med frysblock som Tina sa i sitt nyårsprogram, men det funkar ändå bra, om man bara har glassmeten riktigt kall och inte mer än 5 dl grädde i grunden. Visserligen tar det tid när man ska göra flera olika sorter och frysblocket som ska frysas emellan, men om man bara planerar går det som smort. Jag hade plastskålar från Ikea, i flera olika storlekar, det funkade perfekt.

VANILJPARFAIT
5 dl grädde
5 äggulor
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker, utan äkta vanilj)
1-2 msk cognac

Vispa grädden och ställ in den i kylen. Vispa äggulor, socker och vanilj. Vispa ner cognacen i äggvispet. Blanda äggvispet med den vispade grädden. Klä en glassform eller en plastskål med plastfolie (det går då lättare att få ut glassbomben)häll sedan upp smeten i formen som rymmer cirka 2 liter. Sätt ner en mindre skål som är så stor att den rymmer 7-8 dl i glassmeten och ställ in skålen i frysen. Man kan behöva trycka ner den inre formen ett par gånger under tiden som parfaiten stelar, det har en tendens till att trycka upp den inre skålen, smeten sväller under infrysningen. Låt stå cirka 5 timmar eller tills glassen stelnat helt.

MJÖLKCHOKLADGLASS MED KROSSAD CHOKLAD
50 g mjölkchoklad
½ vaniljstång
2 dl mjölk, (3 %)
2 dl vispgrädde
3 st äggulor
1 dl strösocker
50 g finhackad mörk choklad

Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull.
Vispa äggulor och socker luftigt. Plocka ur vaniljstången. Vispa ner den varma gräddblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen.
Sjud blandningen under kraftig vispning till 85° eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka.
Sila och häll smeten över chokladen, rör tills chokladen smält. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten. Det är viktigt att smeten blir riktigt kall innan du fryser den. En glassmaskin med kylpuck orkar annars inte, och hur som helst blir konsistensen bättre om glassen fryses snabbt.

Blanda i den finhackad chokladen.
Kör glassmeten i glassmaskin 30-45 min.

Ta fram skålen med vaniljparfait och lossa den mittersta skålen, fyll i lite varmt vatten i den lilla skålen och dra loss den.
Täck sidorna med chokladglassen, men lämna kvar plats för de kommande två fyllningarna. Ställ in glassen i frysen 1–2 timmar.

KANDERADE NÖTTER
2 dl färska pecannötter eller de nötter du tycker bäst om
1 dl socker
½ dl vatten

1. Värm ugnen till 175 grader. Bred ut nötterna på en bakplåt och rosta i ugnen i ca 5 minuter. Var uppmärksam så att de inte bränns.
2. Värm sockret med vattnet i en stekpanna tills det smälter och får gyllenbrun färg. Häll i nötterna och rör om så att de täcks av sockret, tillsätt eventuellt lite mer vatten, koka tills du ser att sockret fastnar på nötterna.
3. Häll över de heta nötterna på en plåt med bakplåtspapper och skilj snabbt åt nötterna med ett par gafflar innan sockret stelnar helt. Låt svalna. Ställ in nötterna i frysen, så att de är riktigt kalla när du ska blanda ner dem i glassmeten.

KOLAGLASS MED KANDERADE NÖTTER
1 sats kanderade nötter (se ovan)
140 g socker
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
en nypa salt
en liten bit vaniljstång, delad på tvären

Smält 50 g socker i en liten kastrull och rör om tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt försiktigt några matskedar varmt vatten för att kyla ner sockret innan du tillsätter mjölken.
Tillsätt mjölk, grädde, vanilj, en nypa salt och ytterligare 20 g socker och låt koka upp under omrörning så att den hårda kolamassan helt löser upp sig. Låt svalna några minuter.
Vispa ihop resterande 70 g socker med äggen i en skål. Rör ner mjölksmeten i skålen. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under konstant vispning till 82 grader eller tills smeten precis tjocknar och täcker baksidan av en sked.
Ta kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills det svalnat lite, gärna i kallt vattenbad. Ställ kastrullen i kylskåpet när den har svalnat tillräckligt. Det är viktigt att smeten blir riktigt kall innan du fryser den. En glassmaskin med kylpuck orkar annars inte, och hur som helst blir konsistensen bättre om glassen fryses snabbt.
Frys smeten i glassmaskin 30-45 minuter. När glassen tjocknat men inte ännu är helt färdig tillsätter du de förkylda kanderade nötterna.

Ta ut glassbomben ur frysen och täck chokladglassen med kolaglassen, men lämna kvar plats för den sista fyllningen. Ställ in glassen i frysen 1–2 timmar eller längre om det behövs.

RABARBERSORBET
1 st gelatinblad
300 g rabarber
2 dl strösocker
1 dl vatten
50 g jordgubbar, frysta
2 msk citron , pressad
1 msk absolut citron

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka 2 min.
Lägg rabarber och jordgubbar i sockerlagen och koka 3-5 min tills rabarbern är mjuk. Mixa slätt med mixerstav och sila. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma lagen. Tillsätt citronsaft och vodka. Låt kallna i kylskåp gärna över natten. Frys i glassmaskin 30-40 minuter.

Ta fram glassen och fyll sista håligheten med sorbeten, men lämna ett hål i mitten och fyll det med en kula mjuk nougat, täck sedan det hela med resten av sorbeten.
Ställ in i frysen till den dag som glassen ska ätas.

GARNERING
400 g marsipan
2 msk florsocker
valfri frukt och färska bär
citronmeliss
Ta fram skålen och lossa vaniljparfatien från den stora skålen. Sätt in glassbomben i frysen.
Pudra lite florsocker på ett bakbord eller bakduk och kavla ut marsipanen.
Ta fram glassbomben, lägg över marsipanen och skär till kanten med en vass kniv.
Skär upp frukten och garnera på fatet.

Servera gärna desserten med ett glas sauternesvin, tex Château Grillon (nr 4115, 119 :-)



Gott Nytt År!

3 kommentarer:

Kristina sa...

Och vilka fick avnjuta denna fantastiska middag. Det måste ha vvarit underbart.

Åsa sa...

Vi var 8 stycken, Camilla, Fanny och Olle, Åsa, Jörgen och Edvin åsså jag och Åke.

Vi hade ganska mycket rester kvar så på söndan kom Ida, Henke och Amanda, så då gjorde vi en repris av det hela. Jag fick bara göra mer av grönsakerna. Så fick de också vara med på ett hörn av vårt nyårsfirande.

Hur firade ni ert nyår, vi har ju knappt pratat med varandra sen marknaden?

God fortsättning kära syster :)

Kristina sa...

Nej, det var ett tag sedan. På dagen vara Katarina, Rikard, barnen, Mats och Marianne här och fikade. Kvällen firades hos Kent och Inger.Där var även deras dotter Lina, höggravid (tiden går ut imorgon) och hennes man Anders. Det var trevligt men Johnny fick magsjuka så den planerade turen till Jokkmokk på nyårsdagen gick om stöpet. Det gjorde även Macke och Irjas planerade besök eftersom hon också fick problem med magen. Annars är allt bra. Har snöat masssor de två sista dagarna. Tur att man inte skulle nå'nstans.