Matklubbens Topplista

tisdag, december 21, 2010

Teaterkonfekt

Teaterkonfekt
Även kallat marknadsgodis
Detta är ett godis man minns från barndomen med förtjusning. Nu försöker jag återuppliva gamla minnen med att göra dessa nu till jul.

Men nu får detta bli det sista julgodiset jag gör för i år. Det blev många sorter, bara för att jag hittade så många goda och annorlunda recept. Men vem ska äta upp dem? Inte då jag!!! Kom hit och ät godis vet ja´:)))
Ingredienser:
2dl visp- eller mellangrädde
2 dl vetemjöl
1 dl sötmandel, skållad
8dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 droppe bittermandelolja
Röd och grön hushållsfärg

Den röda färgen kan bytas ut mot kakao .

Gör så här
Rör ihop grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp och rör kraftigt med en träsked. Bearbeta massan några minuter. Låt smeten kallna.

Mal mandeln. Mät upp florsocker, mandel, vaniljsocker och bittermandel i en stor bunke eller på bakbord. Lägg på smeten. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela den i tre delar.

Blanda en del med ett par droppar röd färg, en del med ett par droppar grön färg och låt den tredje delen förbli ofärgad. Knåda in färgen så den blir jämnt fördelad.

Kavla ut de tre degarna till plattor, ca 15x20 cm, gärna mellan bakplåtspapper eller plastfolie. Lägg plattorna på varandra. Tryck ihop dem lätt med kavel. Skär fyrkantiga bitar 2x2 cm. Låt dem ligga framme och torka lite. Mums!

Förvara sedan torrt och svalt.
Källa:kokaihop.se

Inga kommentarer: