Matklubbens Topplista

söndag, december 12, 2010

Kalabalik i Kalahari


Söndagsmorgonens film.
Den andra av fyra filmer i samma serie.
Precious tar på sig allt konstigare uppdrag för att få sin detektivbyrå på fötter- allt från sadistiska tandläkare till försvunna hundar. Till slut finner hon också en tankenöt värdig hennes intelligens.

Dramakomedi från 2008 av Anthony Minghella med Jill Scott och Lucian Msamati.

Storfilmen efter den världsberömda bestsellern!

Damernas Detektivbyrå blev en rekordsuccé i hela världen. En halv miljon svenskar köpte den första boken och deckarserien är en av de mest sålda någonsin. Nu kommer äntligen filmerna! Jag har köpt hela boxen med alla 4 DVD-filmerna.

Det blir trevliga stunder att se dessa filmer och samtidigt njuta av en eller två koppar Rooiboste.

Damernas detektivbyrå är titeln på en serie kriminalromaner av Alexander McCall Smith.
Romanerna handlar om Precious Ramotswe, Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, hennes sekreterare Grace Makutsi och mekanikern J.L.B Matekoni. Serien innehåller än så länge tio titlar men ska bli elva enligt författarens planer.

Böckernas huvudperson Mma Ramotswe löser vanliga människors vardagsproblem: misstankar om otrohet, stöld, försäkringsbedrägerier, men också ett och annat dödsfall. Hennes metoder är en smula okonventionella, men med sunt förnuft - och en förmåga att vinna människors förtroende - lyckas hon oftast hjälpa sina bekymrade klienter.

Mma Ramotswe tillhör folkgruppen motswana. Som kvinna i det traditionella afrikanska samhället stöter hon till en början på problem och finner att många människor tvivlar på hennes kunskaper bara för att hon är kvinna, men när hon lyckas lösa sitt första fall innebär det ett genombrott för Damernas detektivbyrå och erkännandet innebär att klienterna plötsligt står på kö för att få hennes hjälp. Precious Ramotswe kallas oftast Mma Ramotswe (uttalas ma), vilket tillsammans med den manliga motsvarigheten Rra (rar) är det gängse sättet att tilltala någon på setswana.

Att serien om Damernas detektivbyrå utspelas i Afrika ses ofta som ett annorlunda och intressant grepp, eftersom få läsare annars möter den kontinenten i litteraturen. Författaren McCall Smith växte upp i Zimbabwe och har levt i Botswana, och har därtill forskat om det botswanska rättssystemet, vilket ger böckerna en realistisk grund.

Språket är enkelt och rakt och känns i sin form snarare som en muntlig berättelse än en roman. Boken är smålustig men med ett djup som ibland är underfundigt, ibland riktigt allvarligt. Återkommande element är Mma Ramotswe förtjusning för rooibos-te, att hon åker omkring i den vita skåpbilen och att det positiva med Botswana framhålls.

1.Damernas detektivbyrå (2004)
2.Giraffens tårar (2004)
3.Vackra flickors lott (2006)
4.Kalaharis skrivmaskinsskola för män (2006)
5.Livets skafferi (2007)
6.I muntra damers sällskap (2007)
7.Lycka och ett par blå skor (2007)
8.Den gode maken på Zebra Drive (2008)
9.Miraklet på Speedy Motors (2009)
10.Tedags för normalt byggda damer (2010)


Källa:wikipedia

Inga kommentarer: