Matklubbens Topplista

söndag, december 12, 2010

Focaccia


Focaccia är ett italienskt matbröd som vanligtvis bakas i långpanna och
sedan skärs i rutor.

Underbart bröd med mycket extra smak av olivolja, rosmarin och oliver. Gott till bufféer och som tillbehör till, sallader, soppor och grytor.

Ingredienser
0,5 paket jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl vatten
4 msk olivolja
8 dl vetemjöl
1,5 tsk flingsalt

Smaksättning
körsbärstomater, rosmarin, fetaost i kuber, oliver eller rödlök.
flingsalt

Tillagning
1 stort bröd

1. Smula jästen i skålen på din köksmaskin. Montera degkroken och tillsätt salt och honung. Ljumma vattnet till 37°. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Kör maskinen, gärna 5–10 minuter, till en smidig inte alltför kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Ta bort degkroken och låt degen jäsa ca 45 minuter.

2. Arbeta degen för hand ett par minuter på väl mjölad köksbänk och kavla sedan ut den till en platt rektangulär kaka som får plats på bakplåten. Häll ca 2 msk olivolja på en bakplåt och pensla ut. Lyft över degen och forma den så den nästan täcker plåten. Tryck ner oliverna jämt fördelade och pensla med resten av olivoljan. Strö över 1–2 msk flingsalt och 2 msk hackad färsk rosmarin. Låt jäsa i ca 20 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°. Grädda focaccian i 30 minuter. Låt svalna, skär brödet i valfri form, ät och njut.
Tjingeling!

Inga kommentarer: