Matklubbens Topplista

söndag, december 19, 2010

Omvandlingstabell för bakning


Ibland står recept i gram istället för som vanligt i deciliter.
Det beror på att professionella bagare och kockar ofta mäter i gram för att få exakt rätt mått.
Jag bakar nästan alltid efter vikt istället för deceliter, det känns säkrast för att få ett lyckat resultat.
Här får du en omvandlingstabell för framtida lyckade bak :)
1 dl av nedanstående del råvaror väger ungefär:

Vatten 100 g
Mjölk 100 g
Kaffe 100 g
Olja 90 g

Vetemjöl 60 g
Grahamsmjöl 60 g
Rågmjöl 60 g

Krossad råg 70 g
Krossat vete 70 g
Havregryn 35 g

Havssalt 100 g
Salt 120 g

Strösocker 100 g
Farinsocker 80 g
Muscavadosocker 80 g
Honung 140 g
Sirap 140 g

Sesamfrön 70 g
Linfrön 70 g
Solroskärnor 75 g
Pumpakärnor 75 g
Valnötter 55 g
Hasselnötter 65 g
Russin 60 g
Riven ost 50 g

Ägg
Små: under 53g
Medelstora: från 53g till 63g
Stora: från 63g till 73g
Mycket stora: 73g eller mer

Inga kommentarer: