Matklubbens Topplista

söndag, december 19, 2010

10 saker att göra med en burk tomater


Alla har vi väl en burk eller en kartong krossade tomater hemma.
Vips- här har du tio läckra måltider!

Fler nyttiga ämnen än lykopen finns i tomat och forskning pekar på att flera av dessa kan samarbeta för bättre hälsa. I en studie såg man som ett exempel att produkter gjorda på hela tomater bättre skyddade mot prostatacancer än bara lykopen. Det är därför rekommenderat att äta en kost med livsmedel gjorda av tomater hellre än kosttillskott med bara lykopen.

1. TOMAT- OCH BASILIKASOPPA
2 personer • 30 minuter
Stek 1 hackad gul lök, 1 riven morot, 1 hackad stjälkselleri och 1 pressad vitlöksklyfta i 1 msk olivolja tills de mjuknar utan att ta färg. Tillsätt 1 burk krossade tomater och 2 dl grönsaksbuljong. Låt sjuda i 15 minuter. Mixa i en matberedare eller med en stavmixer. Rör ner 2 msk grädde och 1 näve hackad basilika.

2. TOMATER MED HARICOTS VERTS
4 personer (som tillbehör) • 20 minuter
Stek 2 skivade vitlöksklyftor i olivolja tills de får lite färg, tillsätt 1 tsk gurkmeja och 1 tsk spiskumminfrön och fräs vidare i 1 minut. Tillsätt 1 burk krossade tomater och koka i 5 minuter. Tillsätt 250 g lättkokta haricots verts och låt bli varmt.

3. SNABB TOMATSÅS
4 personer • 30 minuter
Värm 2 msk olivolja i en stekpanna. Tillsätt 2 skivade vitlöksklyftor och stek i några minuter. Häll i 2 avrunna burkar plommontomater och 1 nypa socker. Låt småputtra i 15–20 minuter tills det tjocknar. Tillsätt 1 msk olivolja, 1 handfull basilika och krydda ordentligt med salt och peppar. Använd som bas till pastasås eller till pizza.

4. ÄGG- OCH SKINKGRATÄNG
2 personer • 30 minuter
Lägg 4 tjocka skinkskivor i en ugnsfast form. Häll över 1 burk krossade tomater och salta och peppra ordentligt, gör fyra hål i tomatsåsen och knäck ett ägg i varje. Ringla över lite olivolja, strö över färsk oregano och grädda i ugnen på 200° tills äggen stannat. Servera med bröd.

5. TEX MEX-SALSA
4 personer • 10 minuter
Häll 1 burk krossade tomater i en sil och låt juicen rinna av. Lägg tomatkrosset i en skål och rör ner 2 msk hackade inlagda jalapenos, 1 msk juice från den burken, 1 msk olivolja, 1/2 finhackad rödlök och 1 näve hackad koriander.

6. TOMAT- OCH BALSAMICOSÅS TILL KÖTT
4 personer • 10 minuter
Häll 1 burk krossade tomater i en kastrull och låt koka i 5 minuter tills det tjocknar. Rör ner 1 msk balsamvinäger, 1  nypa socker och1  klick smör och värm upp.

7. TOMATCURRY
2 personer • 30 minuter
Stek 1 hackad gul lök med 2 skivade vitlöksklyftor tills de mjuknar. Tillsätt 2 hackade urkärnade chilifrukter, 2 msk riven ingefära, 1 tsk senapsfrö och 1 tsk gurkmeja och stek vidare i ca 1 minut. Tillsätt 1 burk plommontomater och krossa dem lätt med en slev. Låt sjuda i 15 minuter, salta och peppra och rör ner hackad koriander. Servera med ris och yoghurt.

8. KRYDDAT RIS
2 personer • 30 minuter
Lägg 1 burk plommontomater, 2 hackade vitlöksklyftor, 1/2 hackad urkärnad chili (gärna Scotch Bonnet), 1 finhackad bit ingefära (stor som en tumme) i en matberedare och mixa, eller mixa med en stavmixer, till en puré. Värm 1 msk olivolja i en kastrull och ”stek” purén tills den blir varm och smakerna kommer fram. Rör ner 150 g basmatiris (knappt 2 dl) och häll över vatten så att det täcker med 1 cm. Sätt locket på kastrullen och koka på svag värme i 15 minuter eller tills vätskan kokat in och riset är färdigt.

9. GAZPACHO
4 personer • 10 minuter
Lägg 2 avrunna burkar plommontomater, 1  hackad rödlök, 1/2 hackad gurka, 1 hackad röd paprika, 1 hackad vitlöksklyfta, 2 dl grönsaksbuljong och 2 msk sherryvinäger i en mixer. Mixa till en slät röra, salta och peppra väl. Kyl i 2–3 timmar. Servera kall, gärna toppad med hackade bitar av gurka, hårdkokt ägg, rödlök, röd paprika och krutonger.

10. TOMAT- OCH KIKÄRTSCHILI
2 personer • 20 minuter
Stek 2 skivade vitlöksklyftor och 2 stora urkärnade röda chilifrukter i lite olja. Tillsätt 1 hackad gul lök, 1 hackad röd paprika och 1 liten hackad zucchini och stek i 2 minuter. Tillsätt 1  burk hackad tomat, salta och peppra och sjud i 10 minuter. Rör ner 1 burk avrunna och sköljda kikärter och värm upp. Strössla med hackad koriander.

Källa: Elle mat & Vin

Inga kommentarer: