Matklubbens Topplista

onsdag, oktober 01, 2008

Persiljejärpar med ugnsbakad lök

Tyvärr saknar jag en fin bild, men det kommer kanske sen.
En klassiker med lite annorlunda tillbehör.
Ingredienser
4 portioner
300 g spaghetti
Persiljejärpar:
500 g nötfärs
2 msk vetemjöl
1,5 tsk salt
2 krm peppar
1 st gul lök, finhackad
1 st ägg
1 dl crème fraiche, med franska örter
0,5 dl mjölk
0,5 dl persilja, finhackad
1 msk olivolja
Ugnsbakade lökar:
6 st
gula lökar, små
2 tsk färsk timjan, repade hackade blad
2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm peppar
Tomatsås:
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlök, finhackad
1 msk olivolja
0,25 st hönsbuljongtärning, + vatten
4 dl tomatjuice
1 msk mango chutney
1 msk ketchup
Garnering: färsk timjan

Gör så här
1. Ugnsbakade lökar: Sätt ugnen på 200°. Skala löken och dela på mitten. Lägg löken i en ugnssäker form, strö över timjan och olivolja. Salta och peppra. Stek i övre delen av ugnen 20-25 min eller tills löken mjuknat.

2. Persiljejärpar: Blanda köttfärsen med mjöl, salt och peppar i en bunke. Rör i lök, ägg, mjölk, crème fraiche och persilja. Forma färsen till järpar med hjälp av en sked. Bryn järparna i olivolja och efterstek i ugnen ca 10 min.

3. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Mixa eventuellt såsen i mixer eller med stavmixer.

4. Koka spaghettin efter anvisningarna på paketet. Häll över spaghettin i tomatsåsen.

5. Lägg upp spaghettin med tomatsåsen i botten. Fortsätt med lökarna och lägg järparna överst. Garnera med timjan.

Inga kommentarer: