Ursprunget Caesarsallad är en sallad, bestående av:
hela blad av romansallad
krutonger
riven parmesan
saft av citron
olivolja
ägg (som kokats endast en minut)
Worcestershire-sås
svartpeppar.
Salladen skall tillredas vid bordet inför gästerna.
Rätten skapades i Tijuana, Mexico på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-mexikanske restauratören Caesar Cardini. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA:s nationaldag den 4:e juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna.
Att få sig serverad en äkta caesarsallad är numera inte lätt. Många tillägg till originalreceptet förekommer. Några exempel är sardeller, kyckling, bacon, senap, grädde och majonnäs
hela blad av romansallad
krutonger
riven parmesan
saft av citron
olivolja
ägg (som kokats endast en minut)
Worcestershire-sås
svartpeppar.
Salladen skall tillredas vid bordet inför gästerna.
Rätten skapades i Tijuana, Mexico på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-mexikanske restauratören Caesar Cardini. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA:s nationaldag den 4:e juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna.
Att få sig serverad en äkta caesarsallad är numera inte lätt. Många tillägg till originalreceptet förekommer. Några exempel är sardeller, kyckling, bacon, senap, grädde och majonnäs
Precis som min variant som jag tycker är mer matig och passar bra som en hel rätt.
Ingredienser 4 pers
4 kycklingfiléer, grillade
1 romansallathuvud
2 skivor vitt bröd, till krutonger
Dressing:
1 ägg
4 kycklingfiléer, grillade
1 romansallathuvud
2 skivor vitt bröd, till krutonger
Dressing:
1 ägg
1 msk citronsaft
3 sardeller, eller ansjovisfiléer
1 tsk senap
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olja
1 dl parmesanost, färskriven
2 krm salt
1 krm peppar
3 sardeller, eller ansjovisfiléer
1 tsk senap
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olja
1 dl parmesanost, färskriven
2 krm salt
1 krm peppar
tunna skivor ostsalami
marinerade vitlöksklyftor
avocado
färsk grovriven parmesanost
Gör så här
1. Skölj salladen och riv den i mindre bitar.
1. Skölj salladen och riv den i mindre bitar.
2. Skär brödet i tärningar, rosta dem i ugnen 225 grader (det går fort, så passa hela tiden) i 1-2 msk olja och lite örtsalt.
3. Ta upp och låt dem svalna på hushållspapper.
4. Koka ägget i 2 minuter. Skala och blanda ägget med övriga ingredienser utom olja och ost i en mixer/matberedare. Droppa sedan i oljan försiktigt.
5. Riv osten grovt. Blanda ost, dressing och salladsblad. Strimla kycklingfiléer och lägg ovanpå.
6. Lägg upp på tallrik och garnera med brödkrutonger, salami, vilöksklyftor, avocado och färskriven parmesanost.
Denna sallad går bra att äta vegetariskt - uteslut sardellerna och kyckling.
Öka på med grönsaker och lite extra salt i dressingen.
Öka på med grönsaker och lite extra salt i dressingen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar