Njut med gott samvete – kakao är bra mot det mesta.
Nu har forskarna upptäckt viktiga hälsomässiga egenskaper – kakaons extrema innehåll av antioxidanter.
Skyddar hjärtat
Mörk choklad har det allra högsta innehållet av antioxidanter per hundra gram livsmedel. Antioxidanter skyddar mot hjärt-/kärlsjukdomar – de motverkar oxidation av LDL (det onda kolesterolet).
Oxiderat kolesterol är mycket farligt och kan orsaka förträngningar i kärlen och i värsta fall en hjärtinfarkt.
Dessutom har kakao en kärlvidgande effekt samtidigt som det gör blodet mer lättflytande, och därför minskar risken för propp i kärlen. Blodtrycket sjunker också tack vare detta och som kronan på verket är kakao antiinflammatoriskt – vilket ytterligare försvårar för kolesterolet att fastna i kärlväggarna.
Vanligt godis har nästan alltid högt GI, vilket leder till blodsockersvängningar och ökat sötsug. Dessutom frigörs mycket insulin som är fettbildande. Insulinet kapslar in fettet.
Choklad har ett betydligt lägre GI, vilket är en stor fördel både för formen och hälsan. Framför allt mörk choklad är mycket bra – med högst innehåll av antioxidanter och lite mindre socker än ljusare alternativ.
Dessutom brukar de flesta känna sig nöjda efter 2–3 rutor mörk choklad medan de lätt skulle kunna äta en hel 100 grams-kaka mjölkchoklad.
Anledningen är att mörk choklad smakar både sött och bittert.
Bitter smak är i naturen ofta förknippat med giftighet och därför uppstår en dragkamp i hjärnan när vi smakar mörk choklad, och vi nöjer oss spontant oftast med 2–3 rutor.
Mörk choklad innehåller dessutom vitaminer och mineraler – cirka 15 mg järn, 175 mg magnesium, 55 mg kalcium, 230 mg fosfor, 650 mg kalium, 5 mikrogram selen och nästan 3 mg zink per 100 gram. Dessutom en del B-vitaminer.
Medicinska effekter
Det finns också medicinskt aktiva ämnen i choklad.
Teobromin är en naturlig hostmedicin. I jämförandestudier med kodein (vanlig hostmedicin) visar det sig att teobromin är cirka 30 procent mer effektivt!
Mycket tyder dessutom på att ämnen i kakao har positiva effekter på hjärnan och bromsar nedsättning av hjärnans funktioner hos äldre personer. Choklad har dessutom flavonoider som verkar hjälpa mot diarré.
Kakao är också rikt på aminosyran tryptofan, viktigt för kroppens produktion av serotonin – en signalsubstans som gör oss lugna, välmående och lyckliga. Kanske en delförklaring till varför många tar till choklad som tröst när de känner sig nere?
Fettet i choklad
Huvuddelen av fettet i choklad är kakaosmör, som är fast vid rumstemperatur, men smälter vid kroppstemperatur.
Om kakaosmöret inte smälte i munnen skulle det fastna i gommen som en hinna. Alternativt skulle det vara alldeles för lättflytande och inte gå att forma. Kakaosmör är unikt i detta avseende och kan inte helt ersättas – även om billig choklad ofta innehåller tillsatser.
Totalt sett består kakaosmör av närmare 60 procent långa mättade fettsyror. Fettkvaliteten hör inte till den allra bästa, men i måttliga mängder är kakao ändå bra med tanke på det oerhört rika innehållet av antioxidanter.
Nyttigare än spenat
Metoden som använts för att mäta antioxidant-innehållet i choklad och många andra produkter kallas ORAC – och i den får gurka ett värde på 60, tomat 195, potatis 300, kiwi 610, spenat 1 260, blåbär 4 460 och mörk choklad otroliga 13 120!
Vanligaste formerna av kakao
Kakaopulver – utmärkt!
Kakaopulver är en alldeles utmärkt källa till kakaons alla hälsofördelar. Du kan antingen göra din egen drickchoklad eller använda den i maten. Det finns ganska många recept där man med fördel kan använda kakao, till exempel chili con carne.
Mjölkchoklad – med måtta!
Några rutor mjölkchoklad är inte onyttigt eftersom det finns antioxidanter även här. ORAC-värdet ligger på hela 6 740. Faran ligger dock i att många blir chokladberoende och inte kan sluta.
Vit choklad – undvik!
Vit choklad är faktiskt helt utan chokladens nyttigheter. Den innehåller bara det mindre bra såsom sockret och fettet, vilket gör att vit choklad inte ens borde kallas choklad.
Kakaonibs – till frukost!
Detta är i praktiken hackade kakaobönor, vilka har ett enormt innehåll av allt det nyttiga, men utan tillsatt fett eller socker. Kakaonibs finns i till exempel müsli, men går också ofta att köpa i specialbutiker för choklad. Själv har jag det på min frukostgröt eller på skivade bananer. Det går också att göra utsökta nöt- och fruktblandningar med kakaonibs i.
Mörk choklad – mycket bra!
Ett mycket bra alternativ, men glöm inte bort att 100 gram innehåller nästan 600 kcal. Ta inte för många bitar. I dag finns även sockerfri mörk choklad sötad med maltitolsirap, vilket är en lågglykemisk sockeralkohol som är ett mycket bättre alternativ än socker.
Fredrik Paulún
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar