Matklubbens Topplista

onsdag, oktober 15, 2008

Träning före frukost!?

Så här skriver Fredrik Paulún i sin bok om fettförbränning.

Många har anammat principen att träna före frukost för att få en bättre fettförbränning, och det kan vara en god idé – bara man gör det på rätt sätt.

Anledningen till att träning före frukost kan vara något effektivare för fettförbränningen än träning vid andra tider är att blodsockerhalten är låg när man vaknar. Det betyder att även halten av hormonet insulin är låg, vilket är ypperligt för fettförbränningen eftersom den processen stängs av när insulinnivån är hög.

Konsekvensen är således att varje steg på en promenad före frukost förbränner lite mer fett. Skillnaden är dock inte enorm och det är givetvis bättre att promenera på kvällen än inte alls. Jag har inte sett några siffror, men jag uppskattar att kroppen förbrukar runt tio procent mer fett när insulinnivåerna är låga, och gör man detta till en vana är det en märkbar skillnad.

Att träna före frukost betyder dock inte att man ska hoppa över frukosten – bara att man skjuter på den någon timme. Så fort passet är över ska man äta något vettigt.

Tänk också på att inte träna alltför intensivt före frukost eftersom risken för muskelnedbrytning ökar vid högintensiv träning på fastande mage.

Insulin är ju också muskelsparande och den effekten försvinner när nivåerna är låga. En annan sak att tänka på är att en promenad före frukost är tuffare än en efter. Drick därför ett stort glas vatten före promenaden och i fickan bör du stoppa en frukt som du kan äta om blodsockret sjunker för snabbt.

För den som inte får magbesvär av kaffe och te på fastande mage kan en till två koppar av dessa välsmakande drycker både pigga upp och öka fettförbränningen något. Koffeinet ökar nämligen frisättningen av fett från fettcellerna, något som bidrar till en ökad tillgänglighet av fett för dina arbetande muskler.

Inga kommentarer: