Matklubbens Topplista

söndag, februari 16, 2014

Skala eller inte?


Vilka frukter och grönsaker ska man egentligen skala?

Eftersom många av näringsämnena i frukt och grönsaker sitter precis under skalet innebär det att man får en mer hälsosam juice om man låter skalet vara kvar. 

Men det är viktigt att alla frukter och grönsaker, vare sig de är ekologiskt odlade eller ej, måste sköljas ordentligt i varmt vatten före användning, men de behöver inte skalas om inte skalet är för hårt. 

Vattenmelon, till exempel, har ett mjukt skal som innehåller stora mängder saft, så det kan få vara kvar, men galiamelonen har ett segare, torrare skal som med stor sannolikhet kommer att fastna i juicepressen, så det skalet får man skära bort.

Man måste även ta bort stjälkar och hårda kärnor från aprikoser och plommon. Däremot kan äppel- och melonkärnor, och selleriblad få vara kvar.

Citrusfrukter ska alltid skalas, om de inte pressas i en citruspress, eftersom skalet ger en besk smak om det körs genom en juicemaskin. Men använd en grönsaksskalare och skala bort det tunna ytterskalet. Låt det vita innerskalet vara kvar eftersom det innehåller värdefulla näringsämnen.

Morötter, rödbetor, selleristjälkar, fänkål, gurka skär jag bara bort ändarna på och ser till så att de är väl skjöljda så att det inte finns några jordrester kvar. 

Inga kommentarer: