Matklubbens Topplista

söndag, februari 16, 2014

Pitepalt


Norrlands bästa rätt enligt mig, ja det skulle väl då vara näst efter surströmming, haha. 


Till 12-14 st behöver du

11/2 kg rå, skalad potatis 
350 g ca 7 dl kornmjöl
120 g ca 2 dl vetemjöl 
2 tsk salt
400 g rimmat bogfläsk

Koka upp vatten med en rejäl msk salt i en rymlig kastrull, det kanske behövs två.

Skär fläsket i små tärningar.

Riv potatisen fint på ett rivjärn. Blanda potatis, kornmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Arbeta ihop till en deg, ta i mer mjöl om degen ser blöt och blank ut.

Häll upp vetemjöl i en djup tallrik och klicka ner inte för stora degklumpar i mjölet, tag upp varje degklump och platta ut den lite, lägg ca 1 msk av fläsket i mitten och nyp ihop degen runt fläsket och forma till en boll. Se till så att degen håller helt tätt.

Lägg ner paltarna i det kokande vattnet med en fuktad träslev. Smaka på kokvattnet. Det ska vara rejält salt annars smakar inte palten nåt. Salta mer tills du känner dig nöjd. 
Låt dem småkoka utan lock i 45-50 minuter. Späd med mer vatten allt eftersom det dunstar.



Servera palten med smör, rårörda lingon och eller sirap som många i min familj gör.



Bästa drycken till är självklart mjölk. 

Inga kommentarer: