Matklubbens Topplista

lördag, februari 28, 2009

Ljuvlig vaniljglass

Ingredienser (4 port.)
Vispgrädde 2.5 dl
Standardmjölk 2.5 dl
Vaniljstång 1
Ägg (gula) 6 styck
Honung (flytande) 1 msk el. glukos
Strösocker 1.2 dl
Gelatinblad 1 styck

Kex eller annat valfritt tillbehör, kanske strössel.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Skär vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även med stången i kastrullen.Tillsätt grädde, mjölk och honung eller (glukos, köps på apoteket).
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Värm gräddblandningen och vispa ner äggsmeten.
Vispa tills smeten tjocknat. OBS! Smeten får ej koka.
Ta av från plattan när smeten nästan kokat.
Ta ur vaniljstången.
Tillsätt gelatinblad och vispa tills den smält.
Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad, eller ett par timmar i kylskåpet.
Kör smeten i en glassmaskin 30-45 min.
Servera direkt eller ställ i frys.

Källa: menyse.com

Inga kommentarer: